Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Srpski zarobljenici nisu smjeli da budu predati mudžahedinima

Datum objave: sreda, 21 septembra, 2016
Objavljeno u Ozren - Vozuća
Veličina slova: A- A+

Pomoćnik komandanta za bezbjednost Trećeg bataljona 328. brigade takozvane Armije BiH Ramiz Suljić rekao je da je u naredbama koje je potpisivao bilo izričito rečeno da srpski zarobljenici ne smiju biti predati mudžahedinima, jer se pričalo da će biti maltretirani, a možda i ubijeni.

Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS
Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS

“Kružile su mnoge priče o tim postupcima, maltretiranju, ubijanju. Htjeli su da preuzmu zarobljenike u Stogu, ali im to nismo dozvolili”, rekao je Suljić, svjedočeći na suđenju nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema njegovim riječima, srpske zarobljenike, mudžahedini su navodno vodili u kamp “Kamenica” gdje je pričano da su neki ubijeni, a neki maltretirani.

Drugi svjedok, zamjenik komandanta Petog bataljona 328. brigade takozvane Armije BiH Muhamed Omerašević rekao je da su u selu Kesten kod Vozuće, pripadnici takozvane Armije BiH zarobili 40 pripadnika Vojske Republike Srpske, nakon čega ih je na ivici oružanog sukoba oko 100 mudžahedina otelo i odvelo prema selu Krševine.

“Zvanično ne znam šta se desilo nakon toga, bilo je puno priča o tome da su razmijenjeni, pobijeni, a bile su priče i da su pokopani u neko groblje”, rekao je Omerašević.

Prema njegovim riječima, on je imao neprestane probleme sa pripadnicima mudžahedina.

“Tri žene Srpkinje smo tada poslali na sigurno. Međutim, Arapi su ih oteli, odvedene su u Zenicu nakon čega su razmijenjene”, naveo je on.

Omerašević je bio kategoričan da Komanda 328. brigade nije imala kontrolu nad mudžahedinima.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. oktobar u 13.00 časova kada će biti nastavljeno ispitivanje svjedoka.

Nekadašnji komandant Petog bataljona 328. brdske brigade takozvane Armije BiH Ahmet Šehić rekao je na prošlom ročištu 7. septembra da je odred “El mudžahedin” u julu 1995. godine obučavao oko 100 pripadnika tog bataljona, nakon čega je uslijedila ofanziva “Farz” na Vozuću.

Mahmuljina optužnica tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima i srpskim civilima, jer u svojstvu komandanta Trećeg korpusa, u čijem sastavu je djelovao i odred “El mudžahedin”, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

ZLOČIN U VOZUĆI: Mahmuljin je jedan od devetnaest …

Članovi porodica srpskih žrtava na suđenju Mahmuljinu …

Suđenje Mahmuljinu- Svjedočenja o torturama u kampu mudžahedina

Zaštićeni svedok: Mučeni Srbi molili za smrt | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top