fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SRPSKI VOJNICI OTPUTOVALI NA PARADU U MOSKVU

Gardijska brigada Vojske Srbije

Gardijska brigada Vojske Srbije

Pripadnici Garde Vojske Srbije danas su otputovali za Moskvu, gdje će 9. maja učestvovati na vojnoj paradi Crvenim trgom povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

Osim 75 pripadnika Vojske Srbije, među kojima su prvi put i dvije žene, u defileu parade u Moskvi učestvovaće i oko 15.000 ruskih vojnika kao i 1.300 stranih vojnika iz više zemalja koje su učestvovale u antiFašističkoj borbi.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin sa vojnog aerodroma Batajnica svečano su ispratili jedinicu Garde.

Čepurin je pred polazak srpskih vojnika rekao da Rusija visoko cijeni to što će na paradi učestvovati jedinica srpske vojske i prisustvovati i delegacija Srbije koju će predvoditi predsjednik Tomislav Nikolić.

„Treba da prisustvuju visoki predstavnici Srbije, jer bi bilo čudno da njih nema, pošto su naši preci, Rusi i Srbi, platili visoku cijenu u Drugom svjetskom ratu. Milioni naših predaka branili su slobodu i naše države“, rekao je Čepurin.

On je naveo da je Rusija pozvala na učešće u paradi zemlje koje su učestvovale u borbi protiv fašizma, a Srbija je među tim državama u samom vrhu, pošto je u Drugom svjetskom ratu učestvovala od prvog do posljednjeg dana – prenio je RTS.

„Rusi i Srbi su vijekovima u svim ratovima bili na istoj, ispravnoj strani istorije i pobjeđivali zajedno“, rekao je on.

Čepurin je prenio da je u razgovoru sa srpskim vojnicima čuo da im je velika čast što će učestvovati na tako velikom događaju kao što je parada u Moskvi i dodao da je siguran da će se srpska vojska predstaviti na dostojanstven način.

Čepurin je rekao da srpski vojnici učestvuju na istorijskoj paradi, koja će najveća i najveličanstvenija u istoriji.

„Svaki ruski vojnik mašta da bude general i da učestvuje u paradi. Srpskim vojnicima ostvariće se ova druga želja“, dodao je on.

On je dodao da Ambasada Rusije planira da na Trgu Republike u Beogradu postavi video-bim preko kojeg bi bila uživo prenošena parada u Moskvi i naveo da očekuje da će beogradske vlasti dati potrebne dozvole.

Nakon prenosa parade, koji će pratiti i veterani rata, planirano je polaganje vijenaca na groblju na spomenik oslobodiocima.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković poželio je srpskim vojnicima da uspješno predstavljaju Vojsku Srbije.

Nacionalni ešalon Vojske Srbije nastupiće na paradi u Moskvi u plavoj gardijskoj uniformi i nosiće poluautomatsku pušku M55/66, što je uniforma i naoružanje sa kojim gardijski stroj dočekuje najviše domaće i strane državnike.

Vojska Srbije je u novijoj istoriji učestvovala na paradama u Libiji i Francuskoj.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijest

VOJSKA SRBIJE NA PARADI U MOSKVI – Jadovno 1941.

NA CRVENOM TRGU VIŠE OD 20 000 VOJNIKA … – Jadovno 1941.

Dan pobjede nad zlom – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: