fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srpski Kozaci su svetosavci

U Svečanoj sali Ruskog Doma u Beogradu u četvrtak veče je održana Svečana kozačka kademija u organizaciji „Balkanske kozačke vojske“.

Svečana akademija
Svečana akademija

U protokolarnom delu svečanosti proizvedeni su novi pripadnici „Balkanske kozačke vojske“ kojima su dodeljeni počasni činovi sa pravom nošenja kozačke uniforme. Akademiji su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, Srpske Pravoslavne Crkve, pripadnici moto-kluba „Noćni Vukovi“, i brojni drugi gosti. „Izuzetna je čast postati deo ove organizacije i sa ponosom ću, kada to bude bilo potrebno i preimereno, nositi svečanu kozačku uniformu.

Naravno, ovo nije samo čast, već i obaveza. Obaveza da se stane odvažno na front odbrane svih duhovnih i moralnih vrednosti kozaštva, odnosno Svetosavlja, koji se neverovatno prepliću na ovim prostorima“, izjavio je Boško Kozarski, kozački jesaul, odnosno novoproizvedeni kozački major.

U umetničkom delu akademije nastupili su vokalni sastav „Beli Anđeo“, Hor slavjanista, zatim Milutin Popadić, pesnik i pojac poznatih patriotskih pesama, kao i mladi dramski umetnik Nemanja Cerovac.Okupljenima se obratio i glavni ataman „Balkanske kozačke vojske“, pukovnik Vojislav Vidaković, koji je tom prilikom rekao: „Kozaci su Hristovi ratnici. Kozak može postati samo proveren i oduhovljen čovek koji u srcu čuva svoju veru, Otadžbinu, koji voli svog brata i posredi svih odnosa između svoje braće isključivo Gospoda.

Duša našeg naroda se kali na Liturgijama, u ljubavi prema bližnjemu svome i rodu svome. Prema korenu svome, istoriji i tradiciji. Samo tako on će zadobiti carstvo Gospodnje i samo tako mi ćemo opstati kao narod. Nemojmo da dozvolimo da nas dele, da nas svađaju, da nam uvode uljeze u kuću oni koji su nam je rušili, kao i kuće naših bližnjih, jer tada ćemo napraviti smrtni greh.“ Balkanska kozačka vojska je osnovana u Kotoru 2016. godine.

Foto: LOLA ĐORĐEVIĆ

Izvor:  IN4S

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: