Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Srpski Kozaci su svetosavci

Datum objave: subota, 16 marta, 2019
Veličina slova: A- A+

U Svečanoj sali Ruskog Doma u Beogradu u četvrtak veče je održana Svečana kozačka kademija u organizaciji „Balkanske kozačke vojske“.

Svečana akademija
Svečana akademija

U protokolarnom delu svečanosti proizvedeni su novi pripadnici „Balkanske kozačke vojske“ kojima su dodeljeni počasni činovi sa pravom nošenja kozačke uniforme. Akademiji su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, Srpske Pravoslavne Crkve, pripadnici moto-kluba „Noćni Vukovi“, i brojni drugi gosti. „Izuzetna je čast postati deo ove organizacije i sa ponosom ću, kada to bude bilo potrebno i preimereno, nositi svečanu kozačku uniformu.

Naravno, ovo nije samo čast, već i obaveza. Obaveza da se stane odvažno na front odbrane svih duhovnih i moralnih vrednosti kozaštva, odnosno Svetosavlja, koji se neverovatno prepliću na ovim prostorima“, izjavio je Boško Kozarski, kozački jesaul, odnosno novoproizvedeni kozački major.

U umetničkom delu akademije nastupili su vokalni sastav „Beli Anđeo“, Hor slavjanista, zatim Milutin Popadić, pesnik i pojac poznatih patriotskih pesama, kao i mladi dramski umetnik Nemanja Cerovac.Okupljenima se obratio i glavni ataman „Balkanske kozačke vojske“, pukovnik Vojislav Vidaković, koji je tom prilikom rekao: „Kozaci su Hristovi ratnici. Kozak može postati samo proveren i oduhovljen čovek koji u srcu čuva svoju veru, Otadžbinu, koji voli svog brata i posredi svih odnosa između svoje braće isključivo Gospoda.

Duša našeg naroda se kali na Liturgijama, u ljubavi prema bližnjemu svome i rodu svome. Prema korenu svome, istoriji i tradiciji. Samo tako on će zadobiti carstvo Gospodnje i samo tako mi ćemo opstati kao narod. Nemojmo da dozvolimo da nas dele, da nas svađaju, da nam uvode uljeze u kuću oni koji su nam je rušili, kao i kuće naših bližnjih, jer tada ćemo napraviti smrtni greh.“ Balkanska kozačka vojska je osnovana u Kotoru 2016. godine.

Foto: LOLA ĐORĐEVIĆ

Izvor:  IN4S

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top