Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Srpske škole u Hrvatskoj posle 20 godina

Datum objave: petak, 22 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Zagreb izlazi u susret nacionalnoj manjini. Prve na redu u Borovu, Negoslavcima i Markušici

Srpska gimnazija u Zagrebu radi već više godina / Foto M. K.
Srpska gimnazija u Zagrebu radi već više godina / Foto M. K.

Posle gotovo dvadeset godina, srpske škole u Hrvatskoj, u kojima se nastava održava na srpkom jeziku i ćiriličnom pismu biće registrovane kao škole srpske nacionalne manjine. Dug je bio put do toga, a prve na redu su škole u Vukovarsko-sremskoj županiji u opštinama Borovo, Negoslavci i Markušica.

Sve do sada hrvatski državni organi izbegavali su registraciju, bez obzira na to što je na njihove adrese stalno dolazio zahtev. Tako su škole bile registrovane pod kapom županije i osnivačka prava nikako nisu mogli da dobiju Srbi. Preko noći rešenje problema je pokrenuto sa mrtve tačke i u toku je proces prenosa prava na one koji te škole koriste i koji najbolje znaju koje su i potrebe Srba u Hrvatskoj kada je reč o obrazovanju.

Vest da će Božo Galić, vukovarsko-sremski župan pokrenuti postupak dobro su prihvatili i u SDSS-u, a postoje naznake da će se i u Vukovaru ići prema rešenju problema.

Do sada je bilo niz izgovora, a i stranka na čijem je čelu sada Milorad Pupovac je tražila da se prestane sa odbijanjem zahteva i registruju škole. Ni u ovom času ne ide sve glatko, jer ima tumačenja da nije reč o školama nacionalnih manjina, već hrvatskim školama u kojima se uči po modelu koji omogućuje Srbima korištenje vlastitog jezika i pisma, a nastava izvodi na srpskom i hrvatskom jeziku. Srpska zajednica tvrdi da to jednostavno nije tačno i da je reč o školama u mestima u kojima su Srbi ionako većina. Nadu ipak podgrejava najava župana Galića da su ti problemi pred rešenjem i da više neće biti administrativnih zapreka za registraciju škola.

Ako se to uskoro dogodi, Srbi će imati mogućnost da u školama koje pohađaju njihova deca imaju uticaj na izbor direktora, ali i na proces obrazovanja.

“ČETNIČKA OPASNOST!”

Saborski odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost ponovo je prihvatio izveštaj obaveštajnih službi po kojem u Hrvatskoj buja srpski nacionalizam, a posebno brine opasnost od “četništva na tribinama”: “U delu srpske populacije primećeno je simpatisanje velikosrpske i četničke ideologije, posebno na društvenim mrežama, što zasad ne predstavlja bezbednosnu pretnju, ali dovodi do narušavanja bezbednosti na lokalnom nivou”.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Ćirilica u hrvatskim školama, da se bolje razumijemo …

Hrvati spalili 3 miliona knjiga srpskih pisaca | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top