Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Srpske škole u Hrvatskoj posle 20 godina

Datum objave: petak, 22 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Zagreb izlazi u susret nacionalnoj manjini. Prve na redu u Borovu, Negoslavcima i Markušici

Srpska gimnazija u Zagrebu radi već više godina / Foto M. K.
Srpska gimnazija u Zagrebu radi već više godina / Foto M. K.

Posle gotovo dvadeset godina, srpske škole u Hrvatskoj, u kojima se nastava održava na srpkom jeziku i ćiriličnom pismu biće registrovane kao škole srpske nacionalne manjine. Dug je bio put do toga, a prve na redu su škole u Vukovarsko-sremskoj županiji u opštinama Borovo, Negoslavci i Markušica.

Sve do sada hrvatski državni organi izbegavali su registraciju, bez obzira na to što je na njihove adrese stalno dolazio zahtev. Tako su škole bile registrovane pod kapom županije i osnivačka prava nikako nisu mogli da dobiju Srbi. Preko noći rešenje problema je pokrenuto sa mrtve tačke i u toku je proces prenosa prava na one koji te škole koriste i koji najbolje znaju koje su i potrebe Srba u Hrvatskoj kada je reč o obrazovanju.

Vest da će Božo Galić, vukovarsko-sremski župan pokrenuti postupak dobro su prihvatili i u SDSS-u, a postoje naznake da će se i u Vukovaru ići prema rešenju problema.

Do sada je bilo niz izgovora, a i stranka na čijem je čelu sada Milorad Pupovac je tražila da se prestane sa odbijanjem zahteva i registruju škole. Ni u ovom času ne ide sve glatko, jer ima tumačenja da nije reč o školama nacionalnih manjina, već hrvatskim školama u kojima se uči po modelu koji omogućuje Srbima korištenje vlastitog jezika i pisma, a nastava izvodi na srpskom i hrvatskom jeziku. Srpska zajednica tvrdi da to jednostavno nije tačno i da je reč o školama u mestima u kojima su Srbi ionako većina. Nadu ipak podgrejava najava župana Galića da su ti problemi pred rešenjem i da više neće biti administrativnih zapreka za registraciju škola.

Ako se to uskoro dogodi, Srbi će imati mogućnost da u školama koje pohađaju njihova deca imaju uticaj na izbor direktora, ali i na proces obrazovanja.

“ČETNIČKA OPASNOST!”

Saborski odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost ponovo je prihvatio izveštaj obaveštajnih službi po kojem u Hrvatskoj buja srpski nacionalizam, a posebno brine opasnost od “četništva na tribinama”: “U delu srpske populacije primećeno je simpatisanje velikosrpske i četničke ideologije, posebno na društvenim mrežama, što zasad ne predstavlja bezbednosnu pretnju, ali dovodi do narušavanja bezbednosti na lokalnom nivou”.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Ćirilica u hrvatskim školama, da se bolje razumijemo …

Hrvati spalili 3 miliona knjiga srpskih pisaca | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top