Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpska žrtva FBiH

Republika Srpska
Republika Srpska

Federacija BiH (FBiH) nije istinski zainteresovana za evropski put BiH, a Republika Srpska (RS) je žrtva skoro nikakave zainteresovanosti političara u Sarajevu da ostvare napredak, ocjenjuje se u komentaru internet izdanja Evropske političke novine „Nova Evropa“.

„RS je sprovela sve neophodne reforme na putu za pridruživanje EU i odatle stav vlasti u Srpskoj da prestane da finansira sarajevsku rupu bez dna, ali da to ne znači da RS želi da prekine veze sa FBiH niti da postane nezavisna država. Ono što RS želi jeste da njeni građani žive kao većina Evropljana, sa svim privilegijama i problemima koji dolaze sa tim načinom života“, piše list.

Ovaj list u svom komentaru navodi da je Srpska pokazala svoj potencijal da bude stabilna i progresivna demokratija i da je to ono što joj sarajevski i bošnjački političari ne mogu da oproste.

„Upravo zato lideri bošnjačkih partije pribjegavaju demonizaciji Srba u BiH i predstavljaju se kao žrtve koje žele samo građansku koegzistenciju. Možda, princip `jedan čovjek, jedan glas` zvuči prijatno evropskim ušima, ali u BiH to predstavlja potpunu marginalizaciju Hrvata i Srba u zemlji u kojoj islamska populacija čini veliku većinu“, ističe se u komentaru.

„Nova Evropa“ ističe da RS nema nikakav problem u koegzistenciji sa muslimanskom zajednicom i njenim liderima ako oni promijene svoju politiku, čiji je cilj da Srbe drže kao taoce prošlosti, ali da za muslimane, koezgistencija ne znači jednakost, već preglasavanje drugih, prije svega RS, što Srpska ne može tolerisati.

Činjenica da je RS odlučila da krene naprijed prisiljava FBiH ili da se prikloni istoj praksi ili da primjeni politiku očiglednog „ćorsokaka“. Imajući u vidu da su uhvaćeni u zamku svojih staromodnih politika, političari u FBiH postaju nervozni, piše list.

„Nakon odluke RS da govori u svoje ime i samo na osnovu činjenica u vezi sa njenom demonizacijom, malo po malo, strani politički eksperti, zvaničnici EU i članovi međunarodnih organizacija uvidjeli su ono što je očigledno – da Srpska više ne želi da `hrani` federalnog birokratskog monstruma, niti treba to da radi“, ističe se u komentaru i dodaje da se u vrijeme štednje FBiH godinama izdržava putem donacija međunarodne zajednice, između ostalog EU i SAD.

Ocjenivši da u BiH niko nema ništa protiv religijskih uvjerenja, „Nova Evropa“ podsjeća da je u posljednje vrijeme u BiH izgrađeno tri stotine džamija te da se postavlja pitanje odakle dolazi novac za njihovu gradnju, kao i zašto se on ne koristi za finansiranje povratka izbjeglica.

„Prema tome, to postavlja i neka druga pitanja, čiji odgovori mogu da odrede budućnost BiH, kao što su: Zašto dug od 30 miliona evra koliko se duguje RS nije vraćen? Zašto FBiH ne želi da plati skoro 250 miliona evra koliko duguje penzionerima koji su ostvarili svoje zakonsko pravo na penziju unutar tog entiteta, a koje prešlo kao obaveza RS? Da li EU, SAD i RS treba da plate troškove sporazuma između Turske i BiH? Da li RS i međunarodna zajednica treba da plate 350 miliona evra koliko FBiH duguje svojim građanima kao rezultat nagomilavanja neplaćenih obaveza saveznih firmi prema državi?“, navodi se u komentaru.

„Problem je da su sva ta sredstva za BiH, kako bi federalna država mogla da ispuni svoje obaveze, iskorištena za gradnju džamija i isplatu zvaničnika u Briselu i Vašingtonu čime se garantuje kontinuitet situacije, a sada su sva ta sredstva nestala“, piše list. Nasuprot tome, navodi magazin, RS uspjeva da drži budžet pod kontrolom, obezbjeđujući fiskalnu stabilnost zemlje u periodu globalne ekonomske krize.

Magazin navodi da BiH više izgleda kao lavirint, a ne kao država s obzirom da ima deset kantona, dvije entitetske vlade, vlasti distrikta, komisije i konačno zajedničke institucije, što sve zajedno čini isprepletane pipke sporokretajućeg političkog i birokratskog monstruma.

„Pokušajte da zamislite evropsku državu od samo tri miliona ljudi koji moraju da izdržavaju ne samo apsurdan broj ministara – 150, već i hiljade njihovih pomoćnika i desetine hiljada drugih zvaničnika. To je nemoguća situacija, tako da je FBiH potrebna politička kriza za koju može da krivi RS“, navodi list, ocjenivši da to više nije prihvatljivo u modernom društvu.

„Nova Evropa“ ističe da to jasno pokazuju i nedavni pregovori o formiranju Savjeta ministara BiH. „Još jednom se pokazalo da dvoličan stav bošnjačkih političara blokira put BiH ka EU i, nažalost, RS je jedna od `žrtava` ovog stava i skoro nikakave zainteresovanosti političara u Sarajevu da ostvare napredak“, navodi list.

Izvor: srna.png

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: