fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SRPSKA NEZADOVOLjNA RADOM INSTITUCIJA BiH

Tematska konferencija Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH posvećena 30. avgustu, Međunarodnom danu nestalih

Tematska konferencija Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH posvećena 30. avgustu, Međunarodnom danu nestalih

Predstavnici udruženja porodica nestalih lica iz Republike Srpske danas su u Sarajevu izrazili nezadovoljstvo radom institucija BiH koje se bave rješavanjem pitanja nestalih.

 

Na tematskoj konferenciji Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH posvećene 30. avgustu, Međunarodnom danu nestalih, predsjednik Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Republike Srpske Smilja Mitrović istakla je da ni 20 godina nakon rata nije moguće saznati istinu o nestalima, a, pri tome, postoje institucije koje su zadužene za ovaj problem.

 

Zahtijevajući ubrzanje procesa traženja nestalih, bez obzira na vjeru i naciju, Mitrovićeva se založila za rješavanje pitanja 5.000 posmrtnih ostataka za koje se ne zna kome pripadaju.

 

Radom institucija zaduženih za traženje nestalih, posebno Instituta za nestala lica i Tužilaštva BiH nezadovoljni su i predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović te predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.

 

Prema zvaničnim podacima, u BiH se traga za još 8.000 nestalih, ali Mandić tvrdi da je u BiH još 15.000 nestalih lica.

 

Od Tužilaštva BiH Mandić traži odgovore na pitanja kada će početi istraga o nelegalnim razmjenama posmrtnih ostataka, kao i kada će početi procesuiranje ratnih zločinaca po komandnoj odgovornosti.

 

„Savjetu ministara BiH upućujem pitanje – kad će početi nadzirati primjenjivanje Zakona o nestalima, čiji se nijedan član ne sprovodi“, dodao je Mandić.

 

Prema Mitrovićevim riječima, nakon osam godina rada Instituta za nestala lica BiH pokazale su se opravdanim rezerve koje su prilikom njegovog formiranja imale organizacije porodica nestalih iz Srpske.

 

„Institut se ponaša kao masonska loža – imaju svoja sredstva i svoje organe, a Savjetodavni odbor instituta moli ih za izvještaje“, rekao je Mitrović, koji je iskazao nezadovoljstvo i brzinom i efikasnošću rada Tužilaštva BiH na ekshumacijama nestalih.

 

Predsjednik Udruženja hrvatskih stradalnika „Grabovica `93“ Josip Drežnjak upitao je zašto se, ako je pravosuđe BiH nezavisno, svi ratni zločini podjednako ne procesuiraju, dok je Edin Ramulić, iz udruženja „Izvor“ iz Prijedora, ocijenio da u BiH nisu iskorišteni svi kapaciteti za traženje nestalih.

 

Pozdravljajući skup potpredsjedavajući Komisije Halid Genjac istakao je da je u BiH pronađeno i identifikovano 70 odsto od 30.000 nestalih.

 

„Današnjom konferencijom želimo ukazati na razmjere ovog problema, izuzetno bolnog za porodice, i potrebu njegovog rješavanja“, rekao je Genjac, upozoravajući da žrtve nisu samo nestali, nego i njihove porodice.

 

Prema njegovim riječima, rješavanjem pitanja nestalih, doprinosi se izgradnji mira, povjerenja i tolerancije, te se sprečava ponavljanje situacija koje su dovele do ovoga.

 

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić smatra da BiH nema adekvatan institucionalni odgovor za traženje nestalih.

 

„Institut ne traži nestale, nego sakrivene“, rekao je Mišić i dodao da je teško nositi se sa institucijama koje se bave prikrivanjem okolnosti nestanka i tragova.

 

Zalažući se za završetak centralne evidencije nestalih, Mišić je istakao da centralna evidencija treba da bude alat za traženje nestalih, ali i zajednička arhiva i istina o nestalima.

 

Prema Mišićevim riječima, Institut ima materijalne, tehničke i finansijske probleme da rješava pitanje nestalih, a i metodološki je prevaziđen.

 

On smatra da na nivou BiH nema koordinacije institucija koje se bave pitanjem traženja nestalih.

 

Šef programa zapadnog Balkana u Međunarodnoj komisiji za nestala lica (ICMP) Metju Holida ocijenio je da je za 20 godina u BiH napravljen ogroman napredak.

 

Iznoseći stav ICMP-a da BiH treba da podrži rad Insituta ako želi da riješi pitanje nestalih, Holida je rekao da je potrebno verifikovati centralnu evidenciju nestalih i osnovati fond za podršku porodicama nestalih.

 

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac poručila je da su ovo ministarstvo i Savjet ministara BiH opredijeljeni da nastave započete aktivnosti unapređenja procesa traženja nestalih.

 

„Vlast ima aktivan odnos prema ovom problemu“, rekla je Borovac i priznala da koordinacija institucija uključenih u traženje nestalih nije dovoljna.

 

Navodeći da je potrebno ispitati efikasnost rada Instituta za nestale nakon isteka mandata upravljačke strukture, Borovac je najavila da će u budžetu BiH za 2016. godinu prvi put biti izdvojeno 40.000 KM za udruženja nestalih.

 

Jedna od poruka današnje konferencije je da problem nestalih treba riješiti aktivnom ulogom svih institucija uključenih u ovaj problem.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

MITROVIĆ: SAVJET MINISTARA DA PREUZME OSNIVAČKU …

MITROVIĆ: POKRENUTI TRAŽENjE NESTALIH SRBA …

MITROVIĆ: NEMA MJESTA ZADOVOLjSTVU ICMP-a – Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: