Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

SRPSKA NEĆE DATI SAGLASNOST ZA FORMIRANjE VRHOVNOG SUDA

Datum objave: ponedeljak, 12 marta, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

zastava_rs.jpg

BANjALUKA, 12. MARTA /SRNA/ – Republika Srpska nikada neće dati saglasnost da bude formiran vrhovni sud BiH, jer je cilj svake priče o navodnoj potrebi za postojanjem ove pravosudne institucije samo centralizacija i unitarizacija sudske vlasti, saglasni su pravni stručnjaci i političari iz Republike Srpske.

Reagujući na izjave predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso da bi osnivanje apelacionog suda BiH moglo biti jezgro za formiranje vrhovnog suda BiH, oni su ocijenili da su ovakvi stavovi neprihvatljivi za Srpsku, piše današnji “Fokus”.

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Jovan Čizmović rekao je da svako ima pravo na želje, pa tako i Meddžida Kreso.

“To je pokušaj da se operacionalizuje politika koja se vodi na nivou Federacije BiH, a to je da se ostvari proces centralizacije kada je u pitanju sudska vlast. To je negacija sudske vlasti i njene organizacije u entitetima koja počiva na Dejtonskom sporazumu, odnosno Ustavu Republike Srpske i Ustavu Federacije BiH. Njene izjave da je formiranje apelacionog suda BiH jezgro za osnivanje vrhovnog suda BiH razumijem kao njeno protivljenje da se formira apelacioni sud”, objasnio je Čizmović.

On smatra da je suština ovakvih stavova predsjednice Suda pokušaj da se odustane od ideje o formiranju apelacionog suda, jer ona tada postaje samo predsjednik prvostepenog suda. U slučaju formiranja apelacionog suda, kaže Čizmović, predsjednik Suda BiH ne bi više imao ingerencija na rad i funkcionisanje apelacionog suda, kao što sada Kreso apsolutno ima ingerencije na Apelaciono odjeljenje Suda BiH.

Pravni ekspert i poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Petar Kunić rekao je da Srpska ne prihvata ovake prijedloge oko formiranja vrhovnog suda BiH.

“Meddžida Kreso živi u velikim iluzijama ako misli da može doći do osnivanja vrhovnog suda. Srpska je veoma nezadovoljna radom pravosuđa na nivou BiH, jer se pravosuđe BiH pokazalo kao nepravedno i pristrasno. Sve to zahtijeva korjenite promjene”, kaže Kunić i dodao da predsjednica Suda ne bi trebalo da zastupa političke stavove.

Ugledni pravni stručnjak Miroslav Mikeš rekao je ranije da je Ustavom BiH kao jedini sud na nivou BiH predviđen Ustavni sud BiH.

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top