fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRPSKA – NAJVEĆA POBJEDA U 20. VIJEKU

bosanski rat.jpg

BANjALUKA, 23. MARTA (SRNA) – Osnovni zaključak pisca knjige „Bosanski rat“ Dobrice Ćosića jeste da je Republika Srpska, koja je međunarodno verifikovana Dejtonskim sporazumom, najveća pobjeda u 20. vijeku gledano iz svesrpske perspektive, rekao je profesor Duško Pevulja.

„Knjiga `Bosanski rat` sastavljena je iz dnevničkih bilježaka Dobrice Ćosića i njegovih zapisa koji su nastajali tokom rata u BiH između 1992. i 1995. godine“, izjavio je sinoć Pevulja novinarima, nakon predstavljanja Ćosićeve knjige „Bosanski rat“ u Banjaluci.

On je naglasio da ova Ćosićeva knjiga govori o dramatici događaja u ratu u BiH i neprilikama kojima su bili izloženi Srbi iz BiH u Saveznoj Republici Jugoslaviji, o nezavidnim pregovaračkim sposobnostima gdje su rješenja smišljena unaprijed, a da nisu dogovarana.

Orijentalista Darko Tanasković rekao je da knjiga „Bosanski rat“ ima višestruki značaj, prije svega zbog činjenice da je Dobrica Ćosić bivši predsjednik Savezne Republike Jugoslavije.

„Dobrica Ćosić bio je po nuždi političar u to teško vrijeme iz kojeg ostavlja svjedočanstvo potkrepljeno ne samo njegovim ličnim autoritetom i ličnim iskustvom, već i dokumentima i činjenicama koje su samo njemu bile dostupne i koje ovdje prvi put iznosi u javnosti“, naveo je Tanasković.

On je istakao da će ova knjiga svakako pomoći da se sagleda cjelina istine o ratu u BiH koja je još prilično daleko, te da „Bosanski rat“ predstavlja doprinos da se za budućnost ova istorija ne napiše isključivo na Haškom sudu.

S druge strane, kako je naveo Tanasković, knjiga je izuzetno značajna za one pripadnike srpskog naroda koji su sticajem različitih okolnosti usvojili tu jednu sliku o ratu u BiH i prihvatajući takvo viđenje istorije nastavili da se ponašaju na način koji dodatno otežava ne samo spoznaju istine o ratu u BiH, već i bilo kakvog konstituisanja srpskog modernog i savremenog identiteta za 21 vijek.

Prema njegovim riječima, na trećem mjestu, ali svakako ne na posljednjem, jeste to da je knjiga ubjedljiv odgovor Dobrice Ćosića svima koji ga godinama napadaju, na bezočan i besraman način, ne poštujući istinu, njegovu literaturu i njegovo djelovanje u političkoj sferi.

Tanasković smatra da Ćosić dostojanstveno odgovara na sve ove optužbe, pokazujući da je zapravo bio apostol mira, a ne apostol rata u BiH, te da je samo istinom odbranio svoj lik iz tog vremena.

Sinoćnjoj promociji knjige „Bosanski rat“, u izdanju beogradskog „Službenog glasnika“, prisustvovali su potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović i mnoge zvanice iz kulturnog, političkog i javnog života Republike.

Akademik Dobrica Ćosić obratio se putem video-linka, jer nije bio u mogućnosti da lično prisustvuje promociji svoje najnovije knjige.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: