Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

SRPSKA DJECA DISKRIMINISANA U GOTOVO SVIM ŠKOLAMA

Datum objave: utorak, 8 septembra, 2015
Objavljeno u Livanjsko polje
Veličina slova: A- A+

Slaviša Mihajlović

Slaviša Mihajlović

Poslanik SNSD-a u Skupštini Livanjskog kantona Slaviša Mihajlović istakao je da su đaci u tom kantonu, gdje je najveća koncentracija srpskih učenika u Federaciji BiH (FBiH), godinama diskriminisani.

On kaže da su stvari pokrenute sa mrtve tačke tek poslije učešća SNSD-a u vlasti, ali da je ono do čega se došlo još daleko od prava zagarantovanih Ustavom.

“Izučavanje grupe nacionalnih predmeta jedino je ispoštovano u Osnovnoj školi u Grahovu, u Drvaru se samo djelimično primjenjuje u Osnovnoj i Srednjoj školi, dok u Glamoču uopšte ne postoji”, rekao je Mihajlović za “Glas Srpske”.

On je dodao da učenici srpske nacionalnosti ne izučavaju grupu nacionalnih predmeta ni u ostalim kantonima, osim vjeronauke u nekoliko škola.

Mihajlović je podsjetio da su poslanici SNSD-a u Skupštini Livanjskog kantona uputili apelaciju Ustavnom sudu, nakon što nisu usvojeni njihovi amandmani na Zakon o udžbenicima u vezi sa štampanjem udžbenika na srpskom jeziku i ćirilici.

“Ustavni sud je zakon u koji nisu ugrađeni naši amandmani proglasio neustavnim. To je najznačajnija odluka u posljednjih 15 godina. Naš primjer treba da slijeda svi kantoni”, kaže Mihajlović.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

narušeno pravo srpskih učenika na obrazovanje u livanjskom …

javna rasprava o zakonu o udžbenicima u livanjskom kantonu

neustavan prijedlog zakona o udžbenicima u livanjskom kantonu

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top