fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpska da se ugleda na američku Deklaraciju o nezavisnosti

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/dusko-obradovic.jpg

Na konferenciji za medije, koja je danas održana u Banjaluci, mr Ivan Kostić i Boško Obradović, članovi Starešinstva Dveri, izjavili su da Republika Srpska treba da se ugleda na američku Deklaraciju o nezavisnosti iz 1776. godine, koja insistira da građani imaju pravo da stvaraju države i organizuju pravednu vlast.

Obradović je citirao deo iz američke Deklaracije o nezavisnosti koji kaže da su svi ljudi stvoreni jednaki, da je njihovo neotuđivo pravo pravo na život, slobodu i težnju ka sreći, i da bi ta prava ostvarili oni mogu da ukinu vlast koja je štetna (što je za srpski narod Bosna i Hercegovina) i ustanove novu državu (Republiku Srpsku).

On je takođe citirao jednog od Očeva osnivača američke nacije i države Tomasa Džefersona koji je rekao da je pravična sloboda neometano delovanje po našim željama unutar granica ocrtanih oko nas jednakim pravima drugih. Na Sjedinjene američke države se treba ugledati i u smislu poštovanja prema nacionalnoj himni i zastavi, kao i prema Ocima osnivačima države, što u slučaju Republike Srpske treba da znači povratak himne Bože pravde i srpske zastave i grba, kao i poštovanje prema Ocima osnivačima RS – Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Momčilu Krajišniku i drugima.

Pokret Dveri je 2. septembra u Beogradu objavio svoj politički predlog za osamostaljenje Republike Srpske i pozvao sve najvažnije društvene i političke faktore u Srbiji i Republici Srpskoj da se o njemu izjasne. Na današnjoj konferenciji u Banjaluci, Boško Obradović je istakao brojne razloge za nezavisnost Republike Srpske.

Istorijsko-politički gledano, srpski narod ima pravo na svoju državu, ekonomski Republika Srpska je bolji deo Bosne i Hercegovine i trpi ogromnu ekonomsku štetu zbog zajedničke države koja nije funkcionalna već je nametnuta, bezbednosno je neophodno uraditi prevenciju genocida i zaštititi srpski narod od bilo kakvog novog stradanja sličnog onim u 20. veku, dok geopolitički kontekst ide ka ostvarivanju prava na nezavisnu državnost mnogih konstitutivnih nacija unutar velikih i složenih država širom sveta.

Primer Škotske je izuzetno bitan jer je dao mogućnost izbora, i Republika Srpska ne treba da traži ništa drugo već pravo na samoopredeljenje i mogućnost demokratskog referenduma da se o tome izjasne svi građani, što jasno omogućava međunarno pravo.

U slučaju da se srpski narod opredeli za ostanak u Bosni i Hercegovini, to treba poštovati kao demokratski izraženu volju građana, ali mogućnost izbora mora biti data.Boško Obradović je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja informacija koje govore da su zapadni centri moći više nego aktivni da se opšti izbori u Bosni i Hercegovini iskoriste za destabilizaciju Republike Srpske.

On je istakao da je demokratsko i fer nadmetanje različitih političkih programa vlasti i opozicije na izborima normalna stvar, ali da se ne sme dozvoliti da političke razlike i izborni sukobi dovode u pitanje Republiku Srpsku. Obradović je izrazio uverenje i nadu da se ni u vlasti ni u opoziciji u RS neće naći niko ko će se staviti u funkciju ključnog zapadnog interesa ukidanja RS i njenog utapanja u unitarnu BiH, već da će svi relevantni politički akteri uprkos svim razlikama i sporovima staviti Republiku Srpsku iznad svega.

Očuvanje i samostalnost Republike Srpske, kao i njeno prisajedinjenje Srbiji, definitivno su jedna od najvažnijih političkih tema i ciljeva srpskog naroda u 21. veku.

 

Izvor: BN Televizija

Vezane vijesti:

Boško Obradović – Srbine, brate! (Dveri u Kragujevcu)

Srpska unija

Boško Obradović: Kako je Republika Srpska postala matica!?

Boško Obradović – Ko voli Broza, ili kako je titoizam postao religija?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: