Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRPSKA DA PROCESUIRA RATNE ZLOČINE NAD SRBIMA!

aleksandra_pandurevic.jpg

ISTOČNO SARAJEVO, /SRNA/ – Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević izjavila je danas da se Strategija za procesuiranje ratnih zločina ni nakon četiri godine od usvajanja ne sprovodi i nema efekata, zbog čega bi Srpska sama trebalo da počne procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

Pandurevićeva je navela da će se sutra pred parlamentom BiH naći analiza sprovođenja Strategije za procesuiranje ratnih zločina iz koje se vidi da BiH ima zakone, institucije, ali nema rezultata.

Ona je istakla da ovakav rad pravosuđa BiH daje punuo pravo i primorava Republiku Srpsku da preuzme jurisdikciju po univerzalnom principu nadležnosti, jer se ne može više trpiti ovakva tiranija pravosuđa BiH, koje je imalo deset godina da nešto uradi, a nije uradilo ništa.

Pandurevićeva je istakla da zbog toga pravosuđe Republike Srpske i Srpska treba da počnu da se spremaju da sami podižu opštužnice i za Dobrovoljačku, i za Tuzlansku kolonu i protiv Atifa Dudakovića, napominjući da to nije ništa neustavno i nezakonito i da je to u skladu sa međunarodnim pravom.

Govoreći o nesprovođenju Strategije za procesuiranje ratnih zločina, Pandurevićeva je na konferenciji za novinare podsjetila da je rok za procesuiranje najsloženijih predmeta sedam godina.

„S obzirom da su ostale još tri godine, ko će odgovarati jer nisu procesuirani najsloženiji predmeti ratnih zločina. U kojoj kategoriji po toj složenosti se nalaze Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona, zločini Trećeg korpusa Armije BiH“, upitala je Pandurevićeva.

Pandurevićeva se zapitala i zašto Tužilaštvu BiH, ako su to složeni predmeti, nije odgovorilo na pritužbu u obustavljanju istrage za Tuzlansku kolona, zašto nije još odgovoreno na pritužbu o obustavljanju istrage u predmetu Dobrovoljačka, kao i zašto od 2006. godine još nije podignuta optužnica protiv Atifa Dudakovića i šta treba više od njegovog naređenja „Pali“?

„Ako ovo nisu složeni predmeti onda ne postoji nijedan razlog da Tužilaštvo BiH ove predmete na procesuiranje ne prepusti okružnim ili kantonalnim sudovima, jer u samoj Strategiji postoji princip prepuštanja procesuiranja ratnih zločina i priznanje da Republika Srpska ima puni kapacitet za procesuiranje ratnih zločina. Ako ovom dodamo zločine u Sjekovcu, u Skelainama, zločine na području Bratunca i Srebrenice, zločine nad sarajevskim Srbima, zločine u Krajini, zašto se onda neko pita zašto niko u Srpskoj nema povjerenja u pravosuđe BiH“, istakla je Pandurevićeva.

Ona je naglasila da ova analiza nesprovođenja procesuiranja ratnih zločina potvrđuje da pravosudni organi BiH imaju sistemsku grešku koja je posljedica njihovog nastanka, kao i da su instrument zloupotrebe specijalnog odnosa pojedinih predstavnika međunarodne zajednice i uticajnih političara, vojnih i policijskih lica iz FBiH koja su trebala da budu procesuirana.

Pandurevićeva je istakla da ni strukturalni dijalog o reformi pravosuđa ne daje rezultate jer federalna strana odbija da provede njegove preporuke.

Pandurevićeva je podsjetila da je jedna od preporuka strukturalnog dijaloga bila da se do novembra prošle godine sklopi sporazum sa Tužilaštvom Srbije o razmjeni dokaza. Sporazum je opstruisan i nije sklopljen kako Tužilaštvo BiH ne bi imalo sve dokaze u predmetu Dobrovoljačka i kako bi neometano moglo obustaviti istragu bez ikakvog obrazloženja.

„Potrebno je da se Sud BiH ne ponaša neustavno, nezakonito i ne krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima retroaktivno sudeći za ratne zločine isključivo samo Srbima. Potrebno je da se Sud BiH vrati u ustavne i zakonske okvire. Ovakva praksa Suda BiH i pravosuđa BiH razara BiH“, naglasila je Pandurevićeva i zaključila da jedini odgovor Republike Srpske koji je potpuno legalan i legitiman na ovakvu praksu jeste da sama počne procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: