fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

КОМЕ ЈЕ СРБИЈА УПУТИЛА ПРОТЕСТНУ НОТУ?

Сараjевска политичка чаршиjа ништа не прашта, па се може очекивати критика или чак позивање на одговорност министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача што jе „специjалцима“ дозволио да у цивилним одиjелима уђу у Мемориjални центар и заштите Вучића од сигурног линча…

Напад на премиjера Србиjе Александра Вучића у Поточарима

Напад на премиjера Србиjе Александра Вучића у Поточарима

Пише: Милорад ГУТАЉ

Коме jе Србиjа упутила протестну ноту и од кога у БиХ тражи да осуди и истражи покушаj (убиства) линча премиjера Србиjе Александра Вучића на комеморациjи у Поточарима?

Одговор политичког Сараjева биће оспоравање и минимизирање овог случаjа – што jе већ на сцени, jер суштински имагинарна БиХ егзистира само онако како то види сараjевска политичка елита.

Представници из Републике Српске у заjедничким органима немаjу заjеднички став да саопште своjим бирачима шта се дешавало у Поточарима и шта се све дешава оваквоj БиХ.

Предсjедаваjући Предсjедништва БиХ Младен Иванић осудио jе напад и наставио да понавља како jе заслужан што jе указивао на могући инцидент у Поточарима. А шта jе урадио?

Требало jе да након покушаjа линча премиjера Србиjе хитно сазове сjедницу Савеза за промjене (коjи jе активан када треба рушити Владу Републике Српске) да утврди смjернице дjеловања српских представника у заjедничким органима.

У наjмању руку, требало jе да се консултуjе са представницима власти Републике Српске о томе шта и какав став заузети, jер оно што се у Поточарима десило jесте напад на Србе. То нико не може оспорити.

Руководство Републике Српске одмах jе jасно и отворено окарактерисало и осудило напад на премиjера Србиjе Вучића.

Предсjедништво БиХ, у свом стилу, тражи од надлежних полициjских и правосудних органа на свим нивоима да се хитно проведе детаљна истрага с циљем идентификациjе извршилаца напада. То jе добро, али да ли jе искрено?

Слична формулациjа употриjебљена jе и када jе горjела зграда Предсjедништва БиХ на протестима у Федерациjи БиХ, па jе условно осуђен само онаj коjи jе наjмање крив, боље речено ниjе никако крив.

Предсjедништво БиХ позива правосудне органе БиХ да истраже напад на Вучића, а унаприjед зна какав ће резултат бити.

Шта мисле у политичком Сараjеву неувиjено jе рекао посланик СДА у Представничком дому парламента БиХ Шемсудин Мехмедовић, наводећи да jе „Вучић постигао управо оно што jе желио“ и додао да ће „Бошњаци коjи живе на овим просторима сигурно након овог бити изложени испадима екстремиста из реда српског народа“.

Умjесто да се извињава Србиjи и Србима, Мехмедовић унаприjед осуђуjе српски народ и доводи га у позициjу да се брани од нечега што ниjе урадио, док на другоj страни Мехмедовић не осуђуjе напад на Вучића, него поручуjе „да се ниjе смjело кварити“ достоjанствено обиљежавање 20 година Поточара?!

Пошто сараjевска политичка чаршиjа ништа не прашта, нити жели да миjења своjу политику у БиХ, може се очекивати критика или чак позивање на одговорност министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача што jе специjалцима Српске дозволио да у цивилним одиjелима уђу у Мемориjални центар и заштите Вучића од сигурног линча.

Каква ће бити судбина протестне ноте у Предсjедништву БиХ може се наслутити. Као и све до сада – све пропада или се разводњава, као што jе то случаj и са структуралним диjалогом о правосуђу БиХ, терористичким актима у Зворнику, Бугоjну, на америчку Амбасаду, случаjем „Сеjдић – Финци“… .

И док чланови Предсjедништва БиХ буду, искрено или неискрено – зависно од тога ко их jе бирао, расправљали о протестноj ноти Србиjе, сигурно jе jедно – народ Републике Српске осудио jе покушаj убиства премиjера Србиjе у Поточарима.

У Федерациjи БиХ бошњачки политичари већ излазе са процjенама да jе то дjело пет-шест неодговорних поjединаца, коjи су покварили укоп посмртних остатака у Поточарима.

Покушаj минимизирања истине у већинском бошњачком диjелу Федерациjе БиХ видљив jе и поред тога што су телевизиjске камере jасно забиљежиле покушаj линча.

Да ниjе било камера, бошњачки политичари jош би нас убjеђивали да се Вучићу ништа ниjе догодило, осим да jе у маси „изгубио наочаре“.

Коме jе, дакле, упућена протестна нота Србиjе?

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ВЕЛИКЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ ЛИСТАМА НЕСТАЛИХ, ПОСЕБНО ПОСЛИЈЕ ПАДА СРЕБРЕНИЦЕ

ВЛАСТИ У БЕОГРАДУ ДА ЗАБРАНЕ ОДРЖАВАЊЕ ПЕРФОРМАНСА ПРЕД СКУПШТИНОМ

ПОДРИЊЕ – ЈАДОВНО 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: