fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Каргановић: Неприхватљиво повећавање броја жртава у Сребреници

Stefan-Karganovic-2.jpg

У Сребреници се догодио тежак ратни злочин у коjем jе стриjељано неколико стотина ратних заробљеника и сви коjи су у њему учествовали треба да буду кажњени, али jе неприхватљиво повећавање броjа жртава и квалификациjа тог злочина као геноцида, сматра предсjедник Историjског проjекта „Сребреница“ Стефан Каргановић.

Поводом изласка књиге “Сребреница: Фалсификовање историjе”, он jе рекао да група аутора на кратак и jасан начин излажу разлоге зашто сматраjу да jе званична прича о Сребреници лажна, а први разлог jе што у Сребреници ниjе било 8.000 жртава.

„Ако жртве дефинишемо као ратне заробљенике коjи су били стрељани, то се десило, али jе настрадало неколико стотина људи и то jе страшан злочин, али ниjе геноцид“, рекао jе Каргановић.

У Сребреници jе, тврди он, било неколико хиљада погинулих, од коjих jе већина погинула током повлачења 28. дивизиjе Армиjе РБиХ из Сребренице према Тузли послиjе 11. jуна.

„Нису сви били поредани уза зид и стрељани, што jе веома битно. Та лица мешаjу са жртвама да би се добио што већи броj“, истакао jе Каргановић.

Друга ствар коjу аутори књиге „Сребреница: Фалсификовање историjе“ доводе у питање jесте правна квалификациjа геноцида.

„Нисмо убеђени да jе то доказано, не видимо елементе коjи иду у прилог тоj тези и зато jе оштро критикуjемо“, рекао jе Каргановић, коjи jе jедан од аутора књиге.

Као разлог пласирања приче о Сребреници, аутори наводе да jе Америци и НАТО-у био потребан разлог да тада воjно интервенишу у БиХ, а за касниjе интервенциjе изговор им jе био да „избjегну нову Сребреницу“.

У књизи се критикуjу “меjнстрим” медиjи и аналитичари са запада, jер избjегаваjу да разматраjу значаjне масакре над српским цивилима зато што се не уклапаjу у причу о „демонским Србима“.

Каргановић jе синоћ у „Београдском културном клубу“ одржао предавање о теми „Сребреница: Фалсификовање историjе“, гдjе jе и представљена истоимене књига коjа се састоjи од прилога десет домаћих и страних истраживача, међу коjима су историчари, адвокати, новинари и други стручни сарадници.

У књизи се критикуjу преовлађуjућа гледишта у вези са догађаjима у Сребреници.

Књига jе обjављена у сарадњи са београдским недjељником „Печат“, и читаоци овог часописа ће, уз купљени броj од 29. jуна, добити књигу на поклон.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: