Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SREBRENICA – POLITIČKI INSTRUMENT

srebrenica-projekt.jpg

BEOGRAD, 6. APRILA (SRNA) – Srebrenica igra ulogu političkog instrumenta i mehanizma kojim se cijela srpska istorija kompromituje – ocijenili su učesnici okruglog stola o problemu Srebrenice, koji je u svjetlu studije “Masakr u Srebenici” Edvarda Hermana organizovala holandska nevladina organizacija “Istorijski projekat Srebrenica”.

“Pitanje Srebrenice je pitanje političke ideologizacije i instrumentalizacije, Srebrenica je mehanizam kojim se čitava srpska istorija kompromituje”, rekao je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar.

On je na okruglom stolu koji je sinoć održan u Ruskom domu u Beogradu dodao da iz uloge Srebrenice kao političkog instrumenta proističu i današnja neosnovana osporavanja Republike Srpske, a cjelokupna istorija Srba podvodi pod nasilje.

Politički analitičar Aleksandar Pavić rekao je da je Srebrenica primjer da danas više nema brutalnog gašenja istine, već se ona jednostavno ignoriše.

Govoreći o stranim izvorima, koji su se Srebrenicom bavili izvan zvanične istine, Pavić je podsjetio da je pisac predgovora knjige “Masakr u Srebrenici” Filip Korn iznio podatak da broj žrtava nije 8.000, već između sedam i osam stotina.

Njemački novinar Manuel Oksenrajter istakao je da su događanja u Srebrenici povod za sadašnju zapadnu politiku. “Ono što se dogodilo u Srebrenici danas treba da posluži kao podloga za zapadne aktivnosi u Siriji i Libiji. Srebrenica je povod za zapadnu politiku”, rekao je Oksenrajter, koji je urednik nezavisnog političkog časopisa “Cuerst”.

On je istakao da se u Njemačkoj može očekivati da istina o Srebrenici bude objavljena u nekom nezavisnom časopisu, ali da je to nemoguće u medijima koje kontroliše država.

Univerzitetski profesor iz Pensilvanije i autor studije “Masakr u Srebrenici” Edvard Herman u obraćanju posredstvom video linka rekao je da je nedavno Međunarodna komisija za nestale osobe izašla sa tvrdnjom da je otkrila više od 6.500 tijela koje pokazuju DNK vezu sa populacijom Srebrenice.

“Međutim, na suđenjima ti dokazi nisu bili stavljeni na raspolaganje odbrani, a DNK dokazi ne mogu da razlikuju smrt koja je nastala tokom borbenog dejstva od smrti prouzrokovane strijeljanjem, niti mogu da utvrde vrijeme i mjesto smrti”, rekao je Herman.

Advokat u timu odbrane generala Ratka Mladića, Miodrag Stojanović rekao je da se dolazi do novih podataka koji evoluiraju saznanja koja je imala presuda u predmetu “Krstić” pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

“Materijalni dokazi koje smo dobili od UN i dokumenat koje smo pribavili od Armije BiH bacaju novo, drugačije svjetlo na broj žrtava od onog kako se to zvanično prezentuje”, rekao je Stojanović.

Ljubiša Simić, autor izložbe slika o stradanju “srpske Srebrenice”, koja je otvorena sinoć u Ruskom domu, rekao je da sada ne postoji interes da se govori o Srbima u tom kraju.

“Srpska sela se ne pominju u srebreničkoj opštini, ona su zapuštena. Ne govori se o Srbima u tom kraju, jer ako ih ignorišete, krivica će biti samo njihova”, rekao je Simić i naglasio da srebreničkom kraju postoji kontinuitet uništavanja srpskog naroda o čemu svjedoče ne samo zapuštena sela, već i stradala srpska groblja.

U okviru okruglog stola u Ruskom domu sinoć je, prvi put javno u Srbiji, prikazan norveški dokumentarni film “Srebrenica: izdani grad”

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: