fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srebrenica : Masakr ili genocid?

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/duel_b92.jpg

Beograd – Duel posvećen jučerašnjem sukobljavanju Čedomira Jovanovića i Milorada Dodika pretvorio se u raspravo o tome da li je Republika Srpska genocidna tvorevina.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko kaže da je taj duel značajan za Srbiju u trenutku kada se napada svako drugačije mišljenje, pogotovo vezano za proslavljanje godišnjice Republike Srpske.

Slobodan Antonić politički analitičar se saglasio da je zlačajan dijalog koji su vodile ove dve političke strane, ali ne i da je sada trenutak gušenja slobode mišljenja.

„Javnost je samo kritički reagovala na jedano opravdanje da se digne u vazguh sala Borik. Nisam siguran da razumem značaj pitanja, imajući u vidu da je to jedan politički događaj dase pred javnošću sučele dva stava, i tu bi se složio sa Biserkom, da je dobro da se to odigralo, da bi javnost videla jedno i drugo stanovište“, kaže Antonić.

Nakon toga se povela rasprava o tome da li je RS genocidna tvorevina ili ne.

„Mislim da se ovde radi o poricanju Srebrenice. Zanemaruje se činjenica da su četri procesa u toku koja se odnose na genocid u Srebrenici, tako da se može reći da se desio genocid u RS. Što se tiče činjenica da je slavljeno 20 godina od RS, to je jedno zamagljivanje. Proglašenje RS je bila najava za ono što će se dešavati narednih godina. RS je nastala na temelju zločina i genocida“, rekal je Biserko.

Antonić je Biserko optužio da time delegitimiše čitav jedan narod.

„Državnu strukturu svodite na jedan zločin. Jedan masakr ste redukovali na genocid. RS je ste redukovali na genocidnu tvorevinu. Vi ćete i njihove predstavnike moralno da diskvalifikujete. U pitanju je jedna opasna redukcija. Vršite moralnu delegitiminaciju čitavog jednog naroda…RS se svodi na genocidnu tvorevinu, a negira se zločin sa druge strane. Da li je Hrvatska genocidna tvorevina? Šta se dešavalo 1945?“, kaže Antonić.

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: