fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRBIN KAŽNjEN ZATVOROM ZBOG PRODAJE KUĆE

veritas.jpg

BEOGRAD, 23. MARTA (SRNA) – Sud u Hrvatskoj osudio je srpskog izbjeglicu Nikolu Perenčevića na šest mjeseci zatvora i plaćanje nadoknade štete, zatezne kamate i sudskih troškova u iznosu od 53. 200 evra zato što je prije roka prodao svoju kuću, koju je obnovila hrvatska država, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“ iz Beograda.

Perenčević, izbjeglica srpske nacionalnosti iz Klobučaka kod Siska, sada je državljanin Srbije, sa prebivalištem u Bavaništu kod Kovina. Hrvatski sud osudio ga je u odsustvu, a presude mu je kao diplomatsku poštu uručila srpska policija.

Kako navodi „Veritas“, Perenčević je kuću prodao prije isteka roka od deset godina, smatrajući da mu je država Hrvatska, koja ga je tužila, porodičnu kuću obnovila kao svojevrsnu kompenzaciju za njegova materijalna dobra, koja je on godinama i teško sticao, a onda su ista uništena u ratu namjerno – miniranjem.

On je u žalbi na prvostepenu presudu naveo da, iako je bio radnik Željezare Sisak, nije dobio nikakvu penziju, a pošto se ne može ni zaposliti, bio je prisiljen prodati obnovljenu kuću u rodnom selu za upola manju cijenu da bi preživio u Srbiji.

Perenčević je, za razliku od dosadašnje prakse hrvatskih sudova kada je riječ o presudama za vraćanje sredstava od obnove, osuđen i za krivično djelo prevare na šest mjeseci zatvora.

Hrvatska ga tereti da je „u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi“, sklopio ugovor o obnovi porodične kuće u kojem je obećao da će sa porodicom živjeti najmanje deset godina.

Predsjednik „Veritasa“ Savo Štrbac ocijenio je da presuda za krivično djelo prevare protiv Perenčevića „nema nikakvog razumnog opravdanja i da je riječ „o državnoj odmazdi“.

„A sve je to zajedno, uključujući krivične, građanske i izvršne postupke, na tragu nastavka etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske, samo perfidnijim metodama od onih ratnih“, zaključio je Štrbac u pisanoj izjavi dostavljenoj Srni.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: