Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Србима ускраћено право да бирају

Датум објаве: петак, 18 новембра, 2011
Величина слова: A- A+

Избори

Припадници српског народа не могу самостално да изаберу за кога ће да гласаjу на предстоjећим изборима у Хрватскоj, jер да би гласали за Србе мораjу се регистровати као национална мањина и на биралиштима нагласити коjе су националности, пише “Фокус”.

Према правилима, сви Срби коjи желе да гласаjу за представнике свога народа треба до сутра да се региструjу у амбасадама Хрватске широм свиjета или у надлежним органима ако живе у овоj земљи. Непосредно на биралиштима грађани мораjу нагласити коjоj нациjи припадаjу, како би добили одговараjућу изборну листу.

“На оваj начин Хрватска, као европски ориjентисана земља, нарушава основне принципе демократиjе и таjности избора, забадаjући jош jедном нож у леђа малоброjним Србима коjи живе у Хрватскоj”, став jе српских удружења, коjа наводе да jе неопходно да постоjе jединствене листе.

Милорад Арлов, Србин из Хрватске коjи живи у Бањалуци, рекао jе да Хрватска не само што jе прогласила Србе националном мањином, него сада захтjева од њих да се сами обиљеже као остали и грађани десетог реда.

“Ако се до сутра не региструjемо као национална мањина, нећемо моћи да гласамо за кандидате из свог народа. Много jе оних коjи не желе да се изjасне као Срби или Роми, па то значи да им jе одмах ускраћена слобода избора за кога ће гласати”, навео jе Арлов.

Предсjедник Удружења Срба избjеглих из Краjине и Хрватске Петар Џодан изjавио jе да jе ово лош модел за демократско провођење избора, те истакао да на оваj начин, не само да се проводи jавна дискриминациjа грађана, него се сви они коjи нису Хрвати jавно обиљежаваjу као припадници националне мањине.

Предсjедник Управног одбора Српског демократског форума из Загреба Вељко Џакула рекао jе да већ годинама у Хрватскоj постоjи пракса о томе да се Срби унаприjед мораjу изjаснити као припадници националне мањине да би могли гласати за своjе представнике.

“Ако се бирач не региструjе као припадник било коjе националне групе, онда не може гласати за мањинску листу. Постоjи општа листа на коjоj се налазе странке као што су ХДЗ или СДП и остале и мањинска листа”, рекао jе Џакула.

Према његовим риjечима, оваква пракса може представљати мач са двиjе оштице.

“На jедноj страни то представља дискриминациjу за Србе, али на другоj онемогућава Хрватима да на листе постављаjу себи подобне Србе и за њих гласаjу”, навео jе Џакула и додао да представнике мањина jедино може бирати припадник те мањине.

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top