Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbima uskraćeno pravo da biraju

Izbori

Pripadnici srpskog naroda ne mogu samostalno da izaberu za koga će da glasaju na predstojećim izborima u Hrvatskoj, jer da bi glasali za Srbe moraju se registrovati kao nacionalna manjina i na biralištima naglasiti koje su nacionalnosti, piše “Fokus”.

Prema pravilima, svi Srbi koji žele da glasaju za predstavnike svoga naroda treba do sutra da se registruju u ambasadama Hrvatske širom svijeta ili u nadležnim organima ako žive u ovoj zemlji. Neposredno na biralištima građani moraju naglasiti kojoj naciji pripadaju, kako bi dobili odgovarajuću izbornu listu.

“Na ovaj način Hrvatska, kao evropski orijentisana zemlja, narušava osnovne principe demokratije i tajnosti izbora, zabadajući još jednom nož u leđa malobrojnim Srbima koji žive u Hrvatskoj”, stav je srpskih udruženja, koja navode da je neophodno da postoje jedinstvene liste.

Milorad Arlov, Srbin iz Hrvatske koji živi u Banjaluci, rekao je da Hrvatska ne samo što je proglasila Srbe nacionalnom manjinom, nego sada zahtjeva od njih da se sami obilježe kao ostali i građani desetog reda.

“Ako se do sutra ne registrujemo kao nacionalna manjina, nećemo moći da glasamo za kandidate iz svog naroda. Mnogo je onih koji ne žele da se izjasne kao Srbi ili Romi, pa to znači da im je odmah uskraćena sloboda izbora za koga će glasati”, naveo je Arlov.

Predsjednik Udruženja Srba izbjeglih iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan izjavio je da je ovo loš model za demokratsko provođenje izbora, te istakao da na ovaj način, ne samo da se provodi javna diskriminacija građana, nego se svi oni koji nisu Hrvati javno obilježavaju kao pripadnici nacionalne manjine.

Predsjednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba Veljko Džakula rekao je da već godinama u Hrvatskoj postoji praksa o tome da se Srbi unaprijed moraju izjasniti kao pripadnici nacionalne manjine da bi mogli glasati za svoje predstavnike.

“Ako se birač ne registruje kao pripadnik bilo koje nacionalne grupe, onda ne može glasati za manjinsku listu. Postoji opšta lista na kojoj se nalaze stranke kao što su HDZ ili SDP i ostale i manjinska lista”, rekao je Džakula.

Prema njegovim riječima, ovakva praksa može predstavljati mač sa dvije oštice.

“Na jednoj strani to predstavlja diskriminaciju za Srbe, ali na drugoj onemogućava Hrvatima da na liste postavljaju sebi podobne Srbe i za njih glasaju”, naveo je Džakula i dodao da predstavnike manjina jedino može birati pripadnik te manjine.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: