fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Србима спремају лавину оптужница

Специјално тужилаштво Косова на основу исказа само два сведока може да ради шта хоће. У опасности сви који су били у војсци или полицији, анарочито повратници. Активирају се тајни спискови

Фото: Драган Зечевић
Фото: Драган Зечевић

Мислим да нас очекује лавина оптужница за наводне злочине које су починили Срби. У питању су већ припремљени „правосудни документи“ који се активирају наменски. Убеђен сам да су фиоке Специјалног тужилаштва Косова препуне таквих предмета – овим речима Љубомир Пантовић, адвокат из Косовске Митровице, указује на постојање такозваних тајних спискова са именима Срба са Косова и Метохије против којих је косовско правосуђе подигло оптужнице.

Број поменутих оптужница је непознат представницима Срба са КиМ. Спекулише се о више стотина њих. На овим предметима је радило Специјално тужилаштво у Приштини – искључиво албански и међународни тужиоци и судије. За подручје Метохије „спискове“ је састављао Окружни суд у Пећи, који је расписао и потернице за неколико десетине Срба из Метохије са подручја Клине и Ђаковице.

– Долазак Срба у завичај на огњишта или било где на Космет доказује само по себи да нису извршили никаква недела односно злочине током рата – говори Пантовић. – Албанци који су се сматрали оштећенима током 1998-1999. пријављивали су Србе одмах после ратних дешавања на КиМ, и то Кфору и Унмик полицији. Тада је у Унмику постојала специјална јединица која се бавила истраживањем злочина и, уколико их је било, тада је свакако било и више доказа и елемената за пријаве против осумњичених.

У Удружењу расељених Срба из Метохије наводе да су, рецимо, против 16 људи из овог краја који су радили у легалним државним органима Србије (војсци и полицији) расписане црвене потернице само зато што су били у униформи. Додају да су мета нарочито богатије породице које имају земљу и имовину која је сада узурпирана. Све то служи да се Срби обесхрабре да се врате на своја огњишта. Само у Ђаковици 1999. било је 12.500 Срба, а данас су тамо три монахиње.

Напомињући да је против четрнаесторо Срба из општине Клина Окружни суд у Пећи расписао црвене потернице, Божидар Шарковић, председник привременог органа општине, истиче да су у питању потенцијални повратници у два села са подручја ове општине којима су Албанци узурпирали целу имовину.

– Ради се о људима из села Грабаница и Долово који су добили оптужнице јер Албанци без икакве надокнаде годинама користе њихова огромна имања – истиче Шарковић.

А управо они су, за разлику од Албанаца, преживели злочине, односно чланови њихових породица били су жртве.

Посета Митровићу

Дејан Павићевић, официр за везу Београда у Приштини и адвокат Дејан Васић, покушаће данас да посете Богдана Митровића (75) који је пре недељу дана ухапшен у околини Суве Реке, када се са групом Срба враћао са сеоске славе у Мушутишту. Ухапшеног Митровића је пријавио комшија Албанац, члан општинске радне групе за повратак расељених Срба а који годинама користи имовину Митровића.

Да подсетимо, упркос дозволи судских власти, надлежни у затвору који се налази у Грдовцу код Подујева протеклог петка нису дозволили Павићевићу и Васићу да посете Митровића, због чега је официр за везу изразио забринутост за Митровићево здравствено стање. Према сазнањима „Новости“, код Митровића у затвор данас ће покушати да дође и владика Теодосије.

ЛАЖНА СВЕДОЧЕЊА

– Већина досадашњих оптужница које је против Срба са Космета, односно расељених, подигло Специјално тужилаштво Косова базирано је на основу лажних сведочења Албанаца – упозоравају адвокати.

То се установљава после на суђењу, али окривљени све време проводе у притвору. Сматра се да се Србима „црно пише“ тек када почну да стижу оптужнице против лидера ОВК јер ће се тада по сваку цену тражити баланс.

Аутор: Драгана Зечевић

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Оптужен за ратни злочин јер није хтио да прода земљу Албанцу

Мушутиште, ухапшен мушкарац из групе расељених Срба

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: