fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbima iz „Lore“ 1,5 miliona evra

Preživelim Srbima iz “Lore” Hrvatska će platiti nešto manje od 1,5 miliona evra na ime odštete za protivzakonita hapšenja i skandalozne istrage u zloglasnom vojnom logoru kod Splita.

To je suma koja se očekuje po završetku svih postupaka koje su pokrenuli ne samo preživeli srpski stradalnici nego i hrvatske nevladine organizacije.

Istovremeno, sve su glasniji zahtevi da se utvrdi odgovornost doskorašnjeg državnog tužioca Mladena Bajića, koji je u vreme masovnih hapšenja i odvođenja Srba u “Loru” bio zamenik vojnog tužioca u Hrvatskoj vojsci.

Krivac na sigurnom

Bajić je trenutno na funkciji zamenika državnog tužioca. Hrvatski sociolog i novinar Darko Petričić zahteva da Bajić hitno odgovara za sve što je uradio ne samo Srbima već i sopstvenom narodu.

On je do sada u više navrata pokretao inicijative za utvrđivanje Bajićeve odgovornosti, a za “Franfurtske Vesti” kaže da je apsurdno da Hrvatska prizna greške u slučaju Srba zatvorenih u “Lori” a da pritom izbegava da kazni one koji su za to odgovorni.

– Bajić je 1992. bio zamenik vojnog tužioca Hrvatske vojske i sve te ljude je uhapsio na osnovu svedočenja samo jednog svedoka, Petra Novakovića, za koga se posle ispostavilo da je pod batinama potpisao blanko papire optužujući 44 Srba – nekadašnjih komšija za oružanu pobunu, terorizam i ko zna šta još.

U toj optužnici oni su navodno posedovali i čitav arsenal naoružanja, a pokazalo se da im nisu pronašli čak ni praznu čauru. Zbog toga su i tužili i dobili Hrvatsku koja sada svakome mora da isplati odštetu za pakao kroz koji su prošli – kaže Petričić.

On ističe da su narušeni srpsko-hrvatski odnosi rezultat Bajićevog delovanja, a dodatni problem, gledano iz ugla Hrvata, jeste i taj što građani moraju da plate 10 miliona kuna za tuđ neprofesionalizam.

Jedino što je i dalje potpuno nejasno jeste da li je Bajić to radio da bi se dodvorio Tuđmanovom režimu ili je zapravo samo sprovodio državnu politiku – kaže Petričić.

Do cifre od 1,5 miliona evra odštete za Srbe ovaj novinar je došao prostom matematikom. Sabrao je sume koje je svaki od bivših zatočenika “Lore” dobio, ali i naknada koje će tek biti isplaćene jer veći deo tih procesa još nije sudski okončan.

On je u više navrata pokretao inicijativu za utvrđivanje odgovornosti Mladena Bajića. Prvi put je to bilo početkom dvehiljaditih kada je hrvatskim poslanicima podelio knjižicu “Bajića umesto Gotovine u Hag”, a zatim 2010. godine i prijavama Haškom tribunalu i Sudu za ljudska prava u Strazburu.

– U Hagu su mi rekli da su završili sa istragama, a u Strazburu da nisu nadležni i još su nas uputili da se obratimo državnom tužilaštvu kojim je Bajić tada upravljao – kaže Petričić.

I neki Srbi koji su prošli agoniju “Lore” svojevremeno su pokušali da istaknu ulogu Bajića u njihovom zatvaranju.

Najdalje je otišao Tomo Krivić, koji već više od dve decenije živi i radi u Australiji. On je 2013. godine protiv Bajića podneo krivičnu prijavu, u kojoj je tražio da mu ovaj vrati “21 godinu života u izbeglištvu”!

– S obzirom na to da vas za sada smatram najodgovornijom osobom za svoje stradanje, potom deportaciju put Republike Srbije dana 14. avgusta 1992. godine, odakle sam trbuhom za kruhom, primoran neimaštinom i vašim političkim progonom, prisiljen zatražio i dobio politički azil u predalekoj Australiji, odakle sam se kao “terorista-srbočetnik” i(ili) kao možda civil nedavno vratio, stoga primoran pitam i tražim odgovore od vas lično, ujedno od vas lično primerenu materijalnu odštetu za 21 godinu provedenu u egzilu koju ste vi lično skrivili na način da ste po vlastitoj potrebi nedužne civile pogrešne nacionalnosti i pogrešnih krvnih zrnaca, bez bilo kojeg i kakvog materijalnog dokaza proglašavali teroristima, srbočetnicima…”

Greška do greške

Ovaj zahtev je u ekspresnom roku odbijen, ali je Krivić na kraju ipak dobio odštetu od 140.000 kuna, odnosno oko 19.000 evra. Darko Petričić kaže da ne odustaje od zahteva da Bajić na kraju bude optužen i osuđen zbog svojih propusta u radu.

– Nedopustivo je da narod plaća greške državnih službenika a da se pritom odgovorni za to ne kazne. Bajić nije pravio propuste samo u istragama ratnih zločina, već i kada je reč o organizovanom kriminalu jer je svojim nečinjenjem i neprofesionalizmom pokazao da se kriminal i te kako isplativ. Neću se smiriti dok ovaj slučaj ne doživi svoj sudski epilog – kaže na kraju Petričić.

Isplaćeno pola miliona

Darko Petričić kaže da je Hrvatska na ime odšteta do sada isplatila blizu pola miliona evra.

– Oštećeni, odnosno protivzakonito privedeni i mučeni civili koje je Mladen Bajić proglasio teroristima i četnicima, iako kod njih nije pronađena ni prazna čaura, primili su ukupno 3,3 miliona kuna. Odštetu je među prvima dobila porodica Bulović. Oni su primili 1.062.000 kuna. Familija Knežević je dobila 766.000 kuna. Te isplate realizovane su nakon prvih pravosnažnih presuda iz 2007. godine – kaže Petričić.

Izvor: ĐORĐE BAROVIĆ; Frankfurtske Vesti

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: