Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SRBIMA IZ KLINAVCA I DRSNIKA PRIJETE KLANjEM

Datum objave: ponedeljak, 11 maja, 2015
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

“Moraš da prihvatiš cijenu od 150 evra po aru – u suprotnom nećeš ni potpisivati ugovor o prodaji”, poručili su razbojnici Đorđu Šmigiću i odšetali u pravcu Kline.

Povratnici u selo Drsnik kod Kline

Povratnici u selo Drsnik kod Kline

Priredio: Neđeljko ZEJAK

Stanovnici povratničkog sela Klinavac, kod Kline, izloženi su svakodnevnim pljačkama, torturama i iživljavanjima albanskih bandi, a nedavno je bračni par Voštić preživio fingirano klanje?!

Trojica maskiranih mlađih ljudi upali su iza 22.00 časa u njihovu kuću, obivši brave. Jedan od njih stavio je pod grlo bajonet-nož Vuleti Voštiću.

On je pokušao da zaštiti suprugi Grozdu, inače srčanog bolesnika, debelim jorganom kako bi je poštedio užasa.

Tražili su, govoreći albanskim jezikom, da im daju evre, a onda su uzeli 230 evra i 1.200 dinara. Usput su našli i isprave Voštića pa su i njih odnijeli.

Prethodno je jedan od napadača ošamario Vuletu i zaprijetio mu da ne zove policiju. Stari bračni par Voštiće od tada nije posjetio niko – ni srpske ni albanske vlasti.

Vuleta kaže Srni da je preostalo, mahom staro, srpsko stanovništvo, postalo ciljana meta zaštićenih lopova i beskućnika koji u Klinavcu i susjednom srpskom selu Drsnik treniraju korišćenje noža, obijanje brava i otimanje imovine.

Isti užas, kao i Voštići, ranije je preživio i bračni par Smiljka i Đorđe Šmigić u Drsniku.

Zločinci su, takođe, u pola noći obili vrata na njihovom domu. I njima su oteli novac i lična dokumenta, ali su im ostavili posljednje upozorenje.

“Moraš da prihvatiš cijenu od 150 evra po aru – u suprotnom nećeš potpisivati ugovor o prodaji” ,poručili su razbojnici Đorđu i odšetali u pravcu Kline.

U Drsniku su povratnici na nogama. Danju strepe, a noću stražare na smjenu.

Dragan Karadžić, jedini koji u ovom selu ima djecu, ističe da samo tako mogu da sačuvaju žive glave.

Karadžić je ministrima u privremenoj vladi samoproglašenog Kosova Ljubomiru Mariću i Daliboru Jevtiću rekao da se Srbi u Drsniku plaše i – Srba i Albanaca.

“Znamo šta je cilj Albanaca, ali nam nije jasno zašto nas je Srbija prepustila ljudima koji vode srpsku opštinu Klina”, kaže Karadžić.

“On tvrdi da se zaštita Srba i srpske imovine svodi na potragu za napuštenim srpskim imanjima i domovima u kojima je ostao po neki starac.

“Ako oni ostanu na vlasti, od Srba i srpstva u Klini za godinu dana neće ostati ni pepela”, poručuje Dragan Karadžić.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

UČESTALI NAPADI NA SRBE I POKUŠAJI KIDNAPOVANjA

ĆIRKOVIĆ: NESTAJEMO!

TRIDESET GODINA OD NABIJANjA NA KOLAC ĐORĐA MARTINOVIĆA U BLIZINI GNjILANA

KOSOVO – JADOVNO 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top