fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbijo, nemoj da ćutiš

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/dragancrnogorac.jpg

Zagreb – Srbi u Hrvatskoj očekuju od države Srbije da reaguje na salvu uvreda koje je na njihov, ali i račun svih pripadnika našeg naroda izneo gradonačelnik Splita i poslanik u hrvatskom Saboru Željko Kerum. Oni poručuju da su razočarani što se niko od zvaničnika u Beogradu ni juče nije oglasio.

Splitski gradonačelnik je pred milionskim auditorijumom između ostalog rekao da su Srbi izvor svih problema u Hrvatskoj i da je to mišljenje cele države.

Ambasador na potezu

Član Glavnog odbora Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Dragan Crnogorac kaže da se Srbi koji žive u Hrvatskoj još nadaju da će Srbija zvanično reagovati zbog šovinističkih izjava koje je o njima izrekao Željko Kerum.

„Nama bi mnogo značilo kada bi naša matica stala iza nas. Bez obzira na sve okolnosti, nije danas lako biti Srbin u Hrvatskoj, pogotovo ne nakon ovakvih poruka. Normalno je da se bojimo. I dalje verujem da će neko od zvaničnika iz Srbije da se oglasi povodom Kerumovog ispada. Najmanje što Srbija može da uradi je da preko ambasadora u Zagrebu uputi protestnu notu premijeru i predsedniku Hrvatske“, ističe Crnogorac.

Odsustvom zvanične reakcije Srbije razočaran je i predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić:

„Plašim se da mi više i nemamo spoljnu politiku po pitanju Srba u regionu. I dalje čekam reakciju države zbog šovinističkih izjava Željka Keruma na račun Srba, jer znamo da Hrvatska reaguje i za mnogo manje stvari koje dolaze sa naše strane. Ako ova reakcija izostane, Srbi u Hrvatskoj će biti duboko razočarani i imaće utisak da ih je matica zaboravila“, smatra Čortić.

Kerumovi šovinistički ispadi

– Srbin nikad nije bio niti će da bude zet u mojoj familiji.

– Hrvatima su Srbi i Crnogorci u prošlosti napravili mnogo zla i zato ne bih pristao da mi uđu u porodicu.

– Srbi nam nikad nisu ništa dobroga doneli, pa neće ni sad.

– Srbi treba da znaju gde im je mesto.

– Srbi su izvor svih problema u Hrvatskoj i to je mišljenje cele države.

– Za propast mog poslovnog carstva krivi su Srbi i Jugosloveni.

– Najveći uticaj na finansije i medije danas u Hrvatskoj ima srpska i jugoslovenska opcija

Tužilaštvo razmatra izjave

A dok Srbija ćuti, hrvatska policija i Državno tužilaštvo ozbiljno razmatraju mogućnost krivičnog procesuiranja splitskog gradonačelnika Keruma zbog izjava u emisiji „Nedeljom u 2″.

Pozivajući se na proverene izvore, „Jutarnji list“ tvrdi da su policija i tužilaštvo pomno razmatrali i analizirali snimak emisije kako bi utvrdili ima li u Kerumovim izjavama elemenata krivičnog dela, rasne i druge diskriminacije, odnosno govora mržnje.

List, međutim, navodi i da većina pravnika u Hrvatskoj smatra da Kerum, bar što se tiče krivičnopravnog aspekta, nije prešao granicu. Nekoliko zastupnika, i iz vlasti i iz opozicije, međutim, navode da je Kerum prekršio ustav i zakon o suzbijanju diskrimincije.

Uopšte ne treba postavljati pitanje da li Kerum treba krivično da odgovara za širenje mržnje i netrpeljivosti ….. Toma Fila, advokat

Naš advokat Toma Fila kaže da uopšte ne treba postavljati pitanje da li Kerum treba krivično da odgovara za širenje rasne i nacionalne mržnje.

„Kerum čačka po još svežim ranama, a to je nedopustivo i zato je neophodno da krivično odgovara“, izričit je Fila.

 

Izvor: VASELjENSKA

 

Vezane vijesti:

Vezane vijesti:

„Srbi izvor svih problema Hrvatske“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: