fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbija postala punopravni član

Srna

Srbija je jednoglasno primljena u punopravno članstvo Radne grupe za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sjećanja i istraživanja holokausta, na zasjedanju ove međunarodne organizacije Hagu, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije.

Radnu grupu za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sjećanja i istraživanja holokausta čine Izrael, SAD, Norveška, Švedska, Finska, Danska, Velika Britanija, Irska, Holandija, Belgija, Luksemburg, Njemačka, Francuska, Švajcarska, Španija, Portugal, Italija, Austrija, Mađarska Češka, Slovačka, Poljska, Rumunija, Grčka, Slovenija, Letonija, Estonija, Litvanija, Argentina, Kanada i Hrvatska.

Nakon što je 2006. godine izrazila zvaničan interes da postane član ove međunarodne organizacije i time stekla status države posmatrača, Srbija je prošla je kroz složenu proceduru koja je rezultirala statusom pridruženog člana, u decembru 2009. godine.

Tokom prethodne dvije godine poseban tim sačinjen od predstavnika Vlade, Saveza jevrejskih opština Srbije, stručnjaka i civilnog društva inicirao je i realizovao niz projekata i aktivnosti koje su rezultirale današnjom jednoglasnom odlukom trideset država da Srbija ispunjava sve uslove za sticanje statusa punopravnog člana.

Predsjedavajući ove ugledne i uticajne međunarodne organizacije holandski diplomata Karel de Ber, kao i šefovi nacionalnih delegacija, ukazali su na brojne rezultate postignute u Srbiji prethodnih godina u oblasti obrazovanja, sjećanja i istraživanja holokausta, navodi se u saopštenju.

Posebnu podršku Srbiji pružili su Izrael i SAD, kao zemlje mentori.

Priznanje Srbiji odali su i predstavnici brojnih institucija poput Memorijalnog centra „Jad Vašem“ (Jerusalim, Izrael), Muzeja holokausta (Vašington, SAD), Državnog muzeja ’’Aušvic-Birkenau’’ (Aušvic, Poljska), Fondacije „Ane Frank“ (Amsterdam, Holandija), Memorijala holokausta (Pariz, Francuska) i drugi.

Delegaciju Srbije na plenarnom zasjedanju Radne grupe za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sjećanja i istraživanja holokausta, koje je održano 1. decembra u Hagu, predvodila je ambasador Slađana Prica, navodi se u saopštenju.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: