Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbija obnavlja spomenik srpskim junacima: Završni radovi na obnovi i revitalizaciji spomen kapele u Vardištu

Građevinsko preduzeće „Petković“ Novo Goražde privodi kraju obimne radove  na obnovi i revitalizaciji kapele srpskim ratnicima u Vardištu kod Višegrada. Kompletne radove, čija prva faza je počela sredinom  2016. godine, u iznosu od 90.000 evra finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vlade Srbije, a predhodile su im dobrovoljne akcije Građevinske sekcije Srpskog sokolskog društva „Soko“ Dobrun-Višegrad tokom 2015. godine.

Gradilište oko kapele posjetila je delegacija „Sokola“, koju su predvodili arhimandrit Jovan Gardović, duhovnik ovog društva i predsjednik odbora za obnovu ovog zdanja, Slavko Heleta, predsjednik „Sokola“ i Aleksandar Savić, urednik u Sokolovoj izdavačkoj sekciji. Oni su se uvjerili da se radovi izvode izuzetno kvalitetno, pod stručnim nadzorom Mirjane Slavković, arheologa iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

-Ovo će, bez sumnje, uskoro biti istinsko sabiralište brojnih ljudi koji poštuju žrtvovanje srpskih mladića tokom Prvog svjetskog rata na ovom području. Uostalom, i u fazi obnove imali smo brojne delegacije koje su željele da se poklone sjenima naših junaka, naglasio je Gardović,

On kaže da će nakon rekonstrukcije ovaj objekat konačno dobiti važnost koja mu pripada.

„Obnovljeni i uređeni kompleks će biti otvoren za sve one koji žele da se pomole za pokoj duša poginulih srpskih boraca kao i za brojne turiste“, istakao je arhimandrit Gardović, dodavši da se u prvu nedelju poslije Vidovdana u kapeli planira pomen Parastos, a svečano otvaranje obnovljenog kompleksa  na jesen.

Arheolog Mirjana Slavković kaže da su u završnoj fazi vanjska uređenja. Ona očekuju da se riješi i priključak vode i podsjeća da će biti potrebno uraditi okretište i manji parking za vozila.

Slavko Heleta je podsjetio da su se u ovu akciju, pored nemjerljive donacije Vlade Srbije, uključile i brojne domaće firme, prije svih višegradske radne jedinice „Romanijaputevi“ i „Elektrodistribbucije“, asfaltiranjem pristupnog puta i priključenjem električne energije, te opština Višegrad.

Po riječima Aleksandra Savića biće ovo još jedno značajno mjesto na području Višegrada koje će okupljati ljude, posebno najmlađe.

-Ostaje da se uz granični prelaz u Vardištu uredi parking za autobuse i vozila, te novi pružni prelaz sa strane Republike Srpske, ističe Savić.

Narednih dana ovdje stižu i predstavnici Konzulata Srbije iz Banja Luke, kao i  Dragan Popović, Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Vlade Srbije, čiji je doprinos obnovi kapele nemjerljiv.

Spomen kapelu u Vardištu podigli su 1931. godine bračni par Josip i Stana Matković iz Beograda, a u njoj su sa drugim srpskim borcima sahranjeni i njihovi sinovi Bogoljub i Velizar.

U Prvom svetskom ratu, između 1914. i 1915.  godine na području Višegrada i okolnih sela, pa dalje u Srbiji do Kremana poginuo je veliki broj srpskih vojnika čije su kosti i leševi bili razasuti po obalama rijeke Drine, na planini Panos, po selima oko Vardišta, Dobruna, Veletova, Mokre Gore…

Preživjeli srpski junaci, u znak zahvalnosti svojim saborcima za njihovu požrtvovanost, ispunili su svoju vojničku, ali prije svega humanu dužnost i kosti svojih 440 drugova sakupili i sahranili u spomen kosturnici u Vardištu.

Na spomeniku se nalazi i ploča sa samo 78 imena vojnika čiji su ostaci identifikovani.

Izdavačka sekcija SSD „Soko“

Izvor: ISKRA

Vezane vijesti:

Vardište: Glancaju spomenik junacima | Jadovno 1941.

U Vardištu kod Višegrada počinje obnova spomen-kosturnice …

SLUŽEN PARASTOS U SPOMEN-KAPELI U VARDIŠTU

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: