Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbija gubi slučajeve ratnih zločina zbog štetnih sporazuma sa Hrvatskom i BiH

Slučaj Nasera Orića, koji je nedavno pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine odlukom apelacionog veća Suda BiH, jedan je od sudskih predmeta koji su nepovratno izgubljeni „zahvaljujući” po Srbiju štetnim sporazumima potpisanim između srpskog i tužioca BiH.

Foto Tanjug)

Međutim, ono za šta je Orić u Sarajevu oslobođen, samo je deseti deo od onoga za šta je u Srbiji vođena istraga, a predmet je ustupljen Tužilaštvu BiH na osnovu sporazuma između dvojice tužilaca. Suđenje u Sarajevu nije obuhvatilo sve zločine nad Srbima na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine. Neke istrage protiv Orića su još u toku.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je u Njujorku da je Srbija uvek spremna na regionalnu saradnju u okviru procesuiranja ratnih zločina. U razgovoru s tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Seržom Bramercom, srpska ministarka se nije saglasila s njegovom ocenom u šestomesečnom izveštaju o radu mehanizma da nedostaje regionalna saradnja u procesuiranju ratnih zločina pred domaćim sudovima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kuburovićeva je kazala da Srbija redovno odgovara na zamolnice iz BiH i Hrvatske, dok takva spremnost za saradnju ne postoji kada je reč o srpskim zamolnicama. Naglasila je da je Srbija u protekle dve godine znatno unapredila kapacitete Tužilaštva za ratne zločine, kako bi imalo sve neophodne uslove za efikasno procesuiranje okrivljenih za najteža krivična dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnost ili etničku pripadnost.

Saradnja između tužilaštava država koje su nastale na prostoru bivše Jugoslavije odvija se ne samo po zamolnicama u okviru međunarodne pravne pomoći, nego i na osnovu sporazuma između tužilaštava. Naime, 2006. godine bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević potpisao je sa hrvatskim državnim tužiocem Sporazum o saradnji i progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida. Isti takav sporazum potpisan je i sa tužilaštvom BiH. Ovi sporazumi obavezuju tužioce da jedni drugima dostave sve dokaze koje imaju.

– To je protivpravni i nezakoniti sporazum dva tužioca – Vukčevića i njegovog kolege u Hrvatskoj, kojim se zaobilaze bilateralni sporazum između Hrvatske i Srbije o međunarodnoj pomoći u krivičnim stvarima, Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći i Zakonik o krivičnom postupku.

Na osnovu tog sporazuma dostavljaju se svi podaci iz naših predmeta, kao i saznanja koja tužilaštvu u konkretnim predmetima dostavljaju BIA, VBA i MUP, čime se omogućava hrvatskoj strani najpre da spasava osumnjičene svoje državljane tako što na osnovu tih dokaza podiže optužnice i pravosnažno ih oslobađa u Hrvatskoj, ili pak osuđuje na niske kazne koje se uglavnom potom i ne izvršavaju, o čemu svedoči i poslednji predmet generala Merčepa – kaže beogradski advokat Dušan Bratić.

On dodaje da ni u Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, ni u potvrđenom ugovoru između savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima takvog ovlašćenja nema.

Smatra da se kroz izvršenje tog sporazuma srpsko tužilaštvo za ratne zločine javlja kao svojevrstan „detašman hrvatskih službi”, jer oni dobijaju podatke koje naše službe dostavljaju tužilaštvu.

– To je jedan veleizdajnički akt, koji bi morao pod hitno da bude stavljen van snage – zaključuje Bratić.

Nedavno je podneo našem tužilaštvu krivične prijave sa dokazima o granatiranju izbegličkih kolona u Hrvatskoj, kod Dvora na Uni i na Petrovačkim cestama. Pita da li bi prikupljeni dokazi u ovim slučajevima mogli da dospeju u hrvatske službe, upravo na osnovu pomenutog sporazuma.

– Ako naše tužilaštvo ima obavezu da dostavi hrvatskom tužilaštvu sav materijal iz istrage, Hrvati mogu da vide kojim svedocima i kakvim dokazima mi raspolažemo, a onda da počnu da „sklanjaju” i svedoke i dokaze. Imam informaciju da je naše tužilaštvo na taj način nepovratno izgubilo nekoliko slučajeva – navodi advokat Bratić.

Autor: Aleksandra Petrović

Izvor: Politika onlajn

Vezane vijesti:

SIN SUDIJE KOJEG JE ZAKLAO NASER ORIĆ: Svi znaju šta je uradio, njega su oslobodili, a mog oca ponovo ubili!

RAJILIĆ: SVI SRBI DA NAPUSTE SUD I TUŽILAŠTVO BiH

Naser Orić kao idol; podršku mu dali iz Federealne policije (VIDEO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: