fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRBI OSUĐENI NA 1.504 GODINE ZATVORA

Sud_BiH-5f3d4fadSud BiH je za 10 godina rada u predmetima ratnih zločina donio 95 osuđujućih presuda za optuženike srpske nacionalnosti koje je ukupno kaznio sa 1.504 godine zatvora, piše „Pres Republika Srpska“.

Za isto vrijeme, sud je pravosnažno osudio 28 Bošnjaka i 18 Hrvata, koji su za ratne zločine zajedno dobili 412 godina zatvora.

U analizi presuda koju je uradio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih navodi se da je u proteklih 10 godina pred Sudom BiH za ratne zločine procesuirano 268 Srba, 148 Bošnjaka i 62 Hrvata, ali da je za krivična djela za koja su predviđene najteže kazne bilo suđeno gotovo isključivo Srbima.

Za krivično djelo genocida bilo je optuženo 38 Srba, od kojih je 12 proglašeno krivim, dok za isto krivično djelo nije odgovarao nijedan Bošnjak ili Hrvat, dok su u predmetima zločina protiv čovječnosti, za koje je odgovaralo 167 Srba, a 64 osuđeno, bila optužena tri Bošnjaka od kojih nijedan nije osuđen, kao i 16 Hrvata za koje je Sud ustanovio krivicu u pet slučajeva.

U analizi Centra navodi se i da su Srbi, kojima je Sud BiH izrekao pravosnažne kazne za krivična djela ratnog zločina protiv Bošnjaka, ukupno dobili 934 godine zatvora, dok su bošnjački osuđenici za zločine nad Srbima dobili 123 godine.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže da posljednja analiza rada Suda BiH na predmetima ratnih zločina najbolje pokazuje da je ova institucija izrazito antisrpski nastrojena.

„Podaci do kojih smo došli pokazuju da je za zločine nad Srbima Sud BiH izrekao kazne koje iznose 151,5 godina zatvora ili samo 7,9 odsto od ukupno izrečenih kazni, iz čega se jasno može vidjeti selektivan pristup Suda i Tužilaštva BiH koji za ratne zločine optužuju i osuđuju uglavnom Srbe“, rekao je Kojić.

On dodaje da u prilog tvrdnjama o selektivno pristupu govori i struktura optuženih za krivična djela ratnih zločina, iz koje je uočljivo da je gotovo isključivo Srbima suđeno za najteža krivična djela, poput genocida i zločina protiv čovječnosti.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

VAPAJ SRBA IZ HRVATSKOG ZATVORA: Pomozite nam …

ZATRAŽITI UKIDANjE SUDA I TUŽILAŠTVA BiH – Jadovno …

Mitrović: Uvreda srpskih žrtava rata – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: