fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SRBI – NAROD ŽIVIH

episkop Atanasije

Umirovljeni episkop Atanasije služio je danas u selu Čavaš u Popovom polju, federalna opština Ravno, sedamdesetogodišnji pomen 101 srpskoj žrtvi sa ovog područja koju su ustaše pobile u Drugom svjetskom ratu.

Besjedeći o pokolju nevinih čavaških žrtava episkop Atanasije je rekao da je Čavaš sveto mjesto na kome se
sjećamo, pamtimo i nosimo u srcu sve nevino stradale žrtve, kao da su žive.

„Srpski narod je narod živih, nije narod kulta mrtvih. Zato dolazimo na grobove vjerujući da su oni živi“, naglasio je episkop Atanasije nakon pomena kojem je prisustvovalo
stotinjak potomaka čavaških žrtva.

Potomci stradalih čavaških žrtava izrazili su želju za povratak u ovo selo i apelovali da im sve nadležne institucije pomognu u obnovi kuća, srušenih u posljednjem ratu.

U Čavašu, u kome su obnovljene samo dvije kuće, žive porodice Mijatović i Milošević. U selu nema ni struje ni vode i uslovi za život veoma su teški, ističu ove porodice.

Čavaš nazivaju i mučeničko selo, jer su ustaše 11. avgusta 1941. godine, od 150 Srba mještana, ubili 101 lice od kojih je najmlađe imalo svega nekoliko dana, a najstarije 96 godina.

U tom stradalničkom danu, od 57 članova porodice Milošević, preživjelo je samo dvoje, a od 23 člana porodice Mijatović preživjelo je troje, a stradali su i Miletići, Mihići, Mičete i Pivci. Na mjestu ubistva preživjeli srodinici su 1956. podigli spomenik koji je miniran 1993. godine, ali su njegovi ostaci dovezeni u Trebinje, gdje su sastavljeni. Spomenik čavaškim žrtvama se nalazi ispred manastira Tvrdoš.

Stanovništvo sela Čavaš koje je do rata pripadalo trebinjskoj, a nakon rata opštini Ravno u Federaciji BiH, je 1993 . godine protjerano.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: