fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Српске жртве и стратишта из Првог светског рата ни до данас дан нису до краја пописана

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/zlocin_austrougarske_vojske_nad_srbima.JPGСве што jе вредело опљачкалису и однели, а мостове, куће, зграде и целу, и онако скромну, инфраструктуру сравнили са земљом!

Још пре почетка Првог светског рата, правило коjе jе владало за Србе и коjе jе Аустроугарска издала у виду наређења, гласило jе: „Богослужења су дозвољена само пред црквом, а jедан вод, спреман да пуца, треба да се нађе у близини цркве…“!

Потом jе дошао Велики рат у коjем су стрељали, вешали и то у групама коjе су одjедном броjале и преко 100 Срба, полуживе закопавали, спаљивали, силовали Српкиње иза олтара, палили  и рушили српску земљу, интернирали у логоре и широм им Европу претворили у масовне гробнице Срба, а Србиjу опљачкали и девастирали, од културног блага, књига и архива, па до материjалног богатства, рудника и руда, међу коjим и 1.610 тона злата коjе су однели из Србиjе!

Све што jе вредело опљачкали су и однели, а мостове, куће, зграде и целу, и онако скромну, инфраструктуру сравнили са земљом!

Српске жртве и стратишта из Првог светског рата ни до данас дан нису до краjа пописане, као, у осталом, ни из других страдања и ратова!

Према подацима Конференциjе мира у Паризу 1919, Србиjа jе, у односу на попис становништва из 1914. године, изгубила 28% поулациjе, или 1.247.435 људи!

Погледаjте све фотографиjе овде:

Ратна одмазда над Србима у Првом светском рату (1914-1918)

Извор:

Интернет саjт: Милиjана Балетић

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: