fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi jesu preživeli zatiranje

Podrška inicijativi za uvođenje domaćeg termina za stradanje srpskog naroda. Izraz koji dočarava namere Austrogarske, NDH i fašističke Nemačke

Jasenovac
Jasenovac najbolniji podsetnik na
stradanja Srba u 20. veku

Politika Austrougarske u vreme Prvog svetskog rata, kao i fašističke Nemačke i, naročito, NDH, vodila je zatiranju srpskog naroda. Nema zato razloga da se ovaj izraz, u čijoj je osnovi stara srpska reč, ne uvede u zvanično korišćenje sa značenjem sveukupnog stradanja srpskog naroda.

Na inicijativu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se ustanovi jedinstven pojam za srpsko stradanje, ovako gledaju istoričari i lingvisti. Oni, međutim, ukazuju i na to da kolektivno pamćenje na žrtve podrazumeva predani rad i podršku države.

– Zatiranje neka označava pokušaj istrebljenja srpskog naroda za vreme Prvog svetskog rata, ali i pod fašističkim režimima, po ugledu na jevrejski Holokaust ili romski Porajmos – objasnio je Nikolić govoreći na obeleževanju 75-godišnjice Novosadske racije.

Šef države, pored ovoga, založio se i da Srbija u svoj pravni sistem uvede ustanovu spomen-žrtve i da objedini spomen-kompleks u znak sećanja na sve nevine žrtve našeg i bratskih naroda iz dva rata.

Da je borba protiv zaborava jedan od najvažnijih zadataka generacije koja stasava, smatra lingvista Mihailo Šćepanović.

– Zatiranje jeste dijalektizam, odnosno lokalni izraz – objašnjava Šćepanović. – Reč je o pomalo zaboravljenoj srpskoj reči koja se najčešće koristi u značenju stradale porodice, srušene kuće ili ugašenog ognjišta. Što se tiče jezika, nema prepreke za njegovo uvođenje. U svakom slučaju, uvek je za određeni pojam bolje koristiti domaću reč, ukoliko postoji, nego stranu.

Istoričar koji je termin „zatiranje“ već koristio u svojim radovima je ste direktor Muzeja genocida u Beogradu Veljko Đurić Mišina. On smatra da je u pitanju najprecizniji izraz za golgotu srpskog naroda u Prvom i Drugom svetskom ratu i njegove višemilionske žrtve.

– Šta je drugo nego zatiranje programsko načelo Mileta Budaka o likvidaciji, pokrštavanju i progonu srpskog naroda u NDH – navodi Đurić. – Slično je i sa ekspanzionističkom politikom Austrougarske u periodu od 1914. do 1918. godine. Ovaj izraz kristalno je jasan i dočarava sadržaj politike ovih režima – uništenje srpskog naroda.

ČUVANjE SEĆANjA

KOLEKTIVNO pamćenje čuva se ne samo terminima već ozbiljnim radom na istraživanju stradanja, kao i dostojnim memorijalnim kompleksima.

– Srbiji je potreban memorijalni centar posvećen stradanjima našeg naroda tokom dva svetska rata, ali i sveukupnim žrtvama koje smo podneli u novijoj istoriji – naglašava Đurić. – Ohrabruje napredak povodom kompleksa Starog sajmišta u Beogradu, koji bi trebalo da postane centralni memorijal posvećen žrtvama fašizma.

Autor: R. Dr.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Šta je danas Jasenovac Hrvatima? (VIDEO) | Jadovno 1941.

Jasenovac – najveći Srpski grad pod zemljom | Jadovno 1941.

Sima Mraović – Jasenovac nije „stradanje nekog naroda na …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: