fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRBI IMAJU DUBOKE KORIJENE U DALMACIJI

Episkop dalmatinski Fotije
Episkop dalmatinski Fotije

Manastir Krupa je uvijek nakon stradanja, pa i posljednjeg, u sukobima od 1991. do 1995. godine, uspijevao da se podigne iz pepela, vaskrsne i živi molitveni život.
Razgovarao: Boris NOGO

Njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Fotije ističe da je sedam vijekova Manastira Krupa veliki jubilej, koji pokazuje da srpski narod ima duboke korijene u Dalmaciji, odnosno Hrvatskoj.

„Manastire Krupa, Krka i Dragović Srbi su podigli u 13. i 14. vijeku. Ovi manastiri su duhovni centri srpskog naroda u Dalmaciji, ali i širom svijeta“, napominje episkop Fotije u intervjuu Srni povodom 700 godina Manastira Krupa.

On naglašava da svetinje srpskog naroda u Dalmaciji ne smiju biti zaboravljene, jer su vječni svjedoci istorije, kulture i civilizacije.

„Teško je govoriti o prebogatoj istoriji Manastira Krupa, ali i svih naših svetinja u Dalmaciji i Hrvatskoj. Ovaj manastir je živio životom srpskog naroda sjeverne Dalmacije. Kada je narodu bilo loše i ova svetinja je stradala, a istoričari kažu – barem jednom u svakom vijeku“, kaže episkop Fotije.

Manastir Krupa je uvijek nakon stradanja, pa i posljednjeg, u sukobima od 1991. do 1995. godine, uspijevao da se podigne iz pepela, vaskrsne i živi molitveni život.

„Obnova i vaskrsenje su rijeka koja teče i našem narodu daje putokaz ka vječnom životu i onome što je neprolazno, a to je i osnovna misija ove naše svetinje“, kaže episkop Fotije i dodaje da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ postoji nada da će se obnovom srpskih svetinja narod vratiti u Dalmaciju.

On podsjeća da je veliki hilandarski freskopisac Georgije Mitrofanović početkom 16. vijeka naslikao freske u Manastiru Krupa.

„Neprocjenjivo je istorijsko bogatstvo što je, uz manastire Hilandar i Studenicu, bio freskopisan i Manastir Krupa u Dalmaciji. Prebogata je riznica ovog manastira, među kojima su i hatišerifi iz vremena Osmanlijskog carstva, kojima je bila zaštićena naša svetinja“, ističe episkop Fotije.

Prema njegovim riječima, u Manastiru postoje i rukopisi iz 15. i 16. vijeka, kao i štampane knjige iz 17. i 18. vijeka.

Govoreći o sadašnjem životu Srba u Hrvatskoj, episkop Fotije upozorava da je situacija prilično loša.

„Prije posljednjeg rata na području Dalmatinske eparhije bilo je 120.000 Srba, a sada ih je oko 25.000. Uglavnom, riječ je o starijem stanovništvu, što je poražavajuće“, naglašava episkop.

SPC pokušava da okupi srpski narod, s ciljem njegovog ostanka na vjekovnim ognjištima.

„Nama stiže pomoć i iz Srbije, Republike Srpske, ali i od srpske dijaspore. Očekujem da će narod nastaviti da pomaže da bi naša tradicija bila sačuvana“, napominje episkop Fotije.

On ocjenjuje da je saradnja sa ostalim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj dobra.

„Čuvamo svoje pravoslavlje, ne namećemo ga nikome i nećemo da prihvatimo jeftini ekumenizam. Sve poštujemo, jer nekoliko hiljada ljudi različitih vjera posjete Manastir Krupu svake godine, što je značajno za promociju i očuvanje naše vjere, naroda i tradicije“, kaže u intervjuu Srni episkop Fotije.

Manastir Krupa sagradio je kralj Milutin početkom 13. vijeka, a posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: