Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SRBI IMAJU DUBOKE KORIJENE U DALMACIJI

Datum objave: ponedeljak, 28 avgusta, 2017
Objavljeno u Dalmacija
Veličina slova: A- A+
Episkop dalmatinski Fotije
Episkop dalmatinski Fotije

Manastir Krupa je uvijek nakon stradanja, pa i posljednjeg, u sukobima od 1991. do 1995. godine, uspijevao da se podigne iz pepela, vaskrsne i živi molitveni život.
Razgovarao: Boris NOGO

Njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Fotije ističe da je sedam vijekova Manastira Krupa veliki jubilej, koji pokazuje da srpski narod ima duboke korijene u Dalmaciji, odnosno Hrvatskoj.

“Manastire Krupa, Krka i Dragović Srbi su podigli u 13. i 14. vijeku. Ovi manastiri su duhovni centri srpskog naroda u Dalmaciji, ali i širom svijeta”, napominje episkop Fotije u intervjuu Srni povodom 700 godina Manastira Krupa.

On naglašava da svetinje srpskog naroda u Dalmaciji ne smiju biti zaboravljene, jer su vječni svjedoci istorije, kulture i civilizacije.

“Teško je govoriti o prebogatoj istoriji Manastira Krupa, ali i svih naših svetinja u Dalmaciji i Hrvatskoj. Ovaj manastir je živio životom srpskog naroda sjeverne Dalmacije. Kada je narodu bilo loše i ova svetinja je stradala, a istoričari kažu – barem jednom u svakom vijeku”, kaže episkop Fotije.

Manastir Krupa je uvijek nakon stradanja, pa i posljednjeg, u sukobima od 1991. do 1995. godine, uspijevao da se podigne iz pepela, vaskrsne i živi molitveni život.

“Obnova i vaskrsenje su rijeka koja teče i našem narodu daje putokaz ka vječnom životu i onome što je neprolazno, a to je i osnovna misija ove naše svetinje”, kaže episkop Fotije i dodaje da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ postoji nada da će se obnovom srpskih svetinja narod vratiti u Dalmaciju.

On podsjeća da je veliki hilandarski freskopisac Georgije Mitrofanović početkom 16. vijeka naslikao freske u Manastiru Krupa.

“Neprocjenjivo je istorijsko bogatstvo što je, uz manastire Hilandar i Studenicu, bio freskopisan i Manastir Krupa u Dalmaciji. Prebogata je riznica ovog manastira, među kojima su i hatišerifi iz vremena Osmanlijskog carstva, kojima je bila zaštićena naša svetinja”, ističe episkop Fotije.

Prema njegovim riječima, u Manastiru postoje i rukopisi iz 15. i 16. vijeka, kao i štampane knjige iz 17. i 18. vijeka.

Govoreći o sadašnjem životu Srba u Hrvatskoj, episkop Fotije upozorava da je situacija prilično loša.

“Prije posljednjeg rata na području Dalmatinske eparhije bilo je 120.000 Srba, a sada ih je oko 25.000. Uglavnom, riječ je o starijem stanovništvu, što je poražavajuće”, naglašava episkop.

SPC pokušava da okupi srpski narod, s ciljem njegovog ostanka na vjekovnim ognjištima.

“Nama stiže pomoć i iz Srbije, Republike Srpske, ali i od srpske dijaspore. Očekujem da će narod nastaviti da pomaže da bi naša tradicija bila sačuvana”, napominje episkop Fotije.

On ocjenjuje da je saradnja sa ostalim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj dobra.

“Čuvamo svoje pravoslavlje, ne namećemo ga nikome i nećemo da prihvatimo jeftini ekumenizam. Sve poštujemo, jer nekoliko hiljada ljudi različitih vjera posjete Manastir Krupu svake godine, što je značajno za promociju i očuvanje naše vjere, naroda i tradicije”, kaže u intervjuu Srni episkop Fotije.

Manastir Krupa sagradio je kralj Milutin početkom 13. vijeka, a posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice.

Izvor: SRNA


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top