fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi i Italijani

„Plitika” je 19. aprila 2018. objavila dodatak „Jasenovac da se ne ponovi” sa člancima raznih autora o ustaškim zločinima.

Moju pažnju je posebno privukao članak koji je napisao Mirko Galoso, student istorije Univerziteta u Udinama, Italija. Autor članka iznosi imena italijanskih novinara koji su se bavili temom ustaških zločina prema Srbima, Jevrejima i Romima. Jedan od njih – Riveli, navodi svedočanstva italijanskih divizija koje su intervenisale u ustaškim zonama da bi sprečile totalno uništenje Srba i Jevreja, što je ponekad dovodilo čak i do oružanih sukoba između ustaša i italijanske vojske sa gubicima na obe strane, jer su italijanske trupe bile zgrožene masovnim masakrima koji nisu prestajali. Tako je polako Italija postala jedna od najvećih prepreka za realizaciju ustaškog plana na teritorijama gde su dve vojske imale liniju dodira.

Posle Drugog svetskog rata, general Mario Roata je naglasio zasluge Druge italijanske armije za spas 600.000 pravoslavnih Srba. Sve ovo navedeno zahteva jedno dublje proučavanje i istraživanje činjenica, a što bi se mogle naći u arhivama Ministarstva vojske Italije. Možda bi sam Mirko Galoso mogao da to obavi, na isti način kao što je Mila Mihajlović, koja živi u Rimu, ušla u tamošnje arhive da bi rasvetlila neke zanemarene detalje iz Prvog svetskog rata. Tako je našla reprint izdanja dokumenta, koje je Mila Mihajlović naslovila „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča”. Govoreći o tadašnjim prilikama, ona je posebno naglasila da se stanje naročito zakomplikovalo kada su se britanski i francuski brodovi povukli iz albanskih luka, pa je u evakuaciji srpske vojske i civila Italija ostala sama. Od decembra 1915. do februara 1916, italijanska ratna mornarica je evakuisala sa albanske obale srpsku i crnogorsku vojsku, civile, vladu i kralja Petra i reganta Aleksandra. Sve ovo je vrlo detaljno opisano u članku „Kako su Italijani spasavali srpsku vojsku”, autora Đure Đukića objavljenom u „Politici” 23. avgusta 2015. Zašto smo se upustili u sukob sa Italijom? Zbog Jadrana, za koji smo mislili da je naš, ali je to bila varka za vreme obe Jugoslavije. Srbija se borila za interese onih koji su kasnije srušili Jugoslaviju. Na osnovu izloženog, odnosi Srbije i Italije iz navedenih perioda moraju se ponovo temeljno ispitati i postaviti na zdravu osnovu.

Autor: Dr Đura Jovanović

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Zločini nad Srbima dokumentovani u italijanskim „zabranjenim“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: