Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sramne uvrede žrtava i dvije decenije poslije zločina

Datum objave: petak, 4 maja, 2012
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

Dobrovoljacka_uvrede

Sarajevo – Mirnom šetnjom sa bijelim ružama i upaljenim svijećama nekadašnjom Dobrovoljačkom ulicom u Sarajevu, praćene uvredama i psovkama bivših pripadnika “Zelenih beretki” i građana, porodice pobijenih vojnika JNA odale su juče poštu za 42 mladića koje su 2. i 3. maja 1992. godine ubili pripadnici Armije RBiH.

Uvrede i psovke

Obilježavanje 20. godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj proteklo je na rubu incidenta, jer su nedaleko od mjesta na kojem su položene bijele ruže i zapaljene svijeće, pripadnici Koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo, koji su napravili kontraskup da obilježe “stradanje pripadnika Armije RBiH” zviždali, dobacivali i  psovali  “četničku majku”, “srpsku majku”, “nerođenu i mrtvu djecu”.

Nijemu kolonu od 200 ljudi koja je krenula iz Miljevića obezbjeđivale su jake policijske snage raspoređene duž cijele trase njihovog kretanja, a od skupa bošnjačkih boračkih udruženja bio je postavljen kordon specijalne policije.

Na obližnjoj zgradi osvanuo je grafit “Jovan Divjak – heroj”, a kada je kolona s delegacijom iz Republike Srpske stigla u nekadašnju Dobrovoljačku ulicu, dočekali su ih povici “Ubice, ubice!”.

Na mjestu zločina položili su cvijeće i zapalili svijeće porodice poginulih, predstavnici boračkih i udruženja porodica poginulih, te predstavnici vlasti Republike Srpske predvođeni ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petrom Đokićem.

Majka ubijenog vojnika Zdravka Tomovića, Bogdana vidno uplašena rekla je da toliku mržnju nije očekivala u Sarajevu i da niko u Republici Srpskoj nikada nije ovako dočekao porodice žrtava.

– Oni idu kroz našu Republiku sa svojim zastavama i niko ih ne vrijeđa. Sve žrtve treba da se poštuju, nezavisno od toga čije su i gdje su stradale. Sramno je da 20 godina poslije zločina ja kao majka mirno i bez uvreda ne mogu da dođem tamo gdje je moj Zdravko ostao i nestao – rekla je Bogdana Tomović.

Sestra ubijenog vojnika Obrada Gvozdenovića, Gordana rekla je da u Dobrovoljačku nije išla ni sa kakvim političkim niti bilo kojim drugim ciljem, osim da zapali svijeću tamo gdje joj je brat poginuo.

Očevidac zločina u Dobrovoljačkoj Rajko Banduka, koji je  bio ađutant komandanta Druge vojne oblasti, sjeća se da je  3. maja bio na začelju kolone, kada su poput pečurki iz Miljacke, sa bedema i okolnih zgrada na kolonu najurili u masi i rafalnom paljbom.

– Ova masa koja nas je danas dočekala liči mi na onu od prije 20 godina. I ovom masom, kao i onom prije 20 godina, neko  komanduje – rekao Banduka.

Kaže da se tek 19 godina poslije zločina Tužilaštvo BiH udostojilo da uzme izjavu od njega kao svjedoka ovog ratnog zločina.

– U januaru sam od međunarodnog tužioca dobio pismo u kojem tvrdi da sam bio zakonita meta i da sam bio legalni cilj u Dobrovoljačkoj ulici. Neprocesuiranje svakog ratnog zločina je novi zločin – rekao je Banduka, koji je iz kolone u Dobrovoljačkoj odveden u zarobljeništvo.

Delegacije

Šef Tima Vlade Republike Srpske za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Staša Košarac rekao je da sramne psovke, uznemirujuće poruke i bestidna vrijeđanja koji su upućeni učesnicima obilježavanja 20 godina zločina nad vojnicima JNA i posebno članovima porodica poginulih boraca, definitivno trasiraju put BiH u propast i njen konačan krah.

– Nažalost, evo ovo je BiH, ovo je Sarajevo – rekao je Košarac.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić podsjetio je da je kršenjem dogovora tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića i generala Milutina Kukanjca o mirnom povlačenju vojske iz Sarajeva izvršen stravičan ratni zločin.

– Željeli smo da odamo počast nevino stradalim i činićemo to svake godine jer nevino stradali ne smiju biti zaboravljeni. Ovaj skup nije imao cilj da bilo koga provocira i žalim što se pojavila ova grupa koja protestuje i vrijeđa nas zbog toga – kazao je Đokić.

Naglasio je da pravda i pravosuđe ne smiju ostati nijemi i da se mora završiti proces protiv onih koji su i u političkom i vojnom smislu najodgovorniji.

– Psovke i vrijeđanja koja su u Sarajevu upućena učesnicima obilježavanja 20 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, dokaz su da BiH nema budućnost – izjavila je poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević.

Poslije mirne šetnje, polaganja cvijeća i paljenja svijeća u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici kolona je uz policijsku pratnju izašla iz federalnog dijela Sarajeva i uputila se u crkvu u Miljevićima, gdje je pobijenim vojnicima služen  parastos, a na Vojničkom groblju položeni su vijenci.

U napadu na JNA ubijena su 42 pripadnika vojske i civila, među kojima pet oficira, 73 osobe su ranjene, a 215 zarobljeno ili oteto.

Za zločine u Dobrovoljačkoj ulici još niko nije odgovarao, a tužilac Tužilaštva BiH Džud Romano obustavio je 17. januara istragu protiv 14 osumnjičenih.

MUP RS uložio je prigovor na ovu odluku, na koji još uvijek nema odgovora, a prošle sedmice MUP Istočno Sarajevo uputio je Tužilaštvu BiH dopunu izvještaja, sa novim dokazima i svjedocima.
Stojadinović

Ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović, koji je odao poštu ubijenim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, istakao je da istinskog pomirenja u regionu neće biti sve dok se sve strane u sukobu ne suoče sa ratnim zločinima, prije svega svojim.

– Srbija je primer kako se treba suočiti i izviniti nevinim žrtvama, tako da očekujem da i druga strana to učini. Mislim da je dobro da svi uzmemo učešće u ovome i da drugoj strani otvorimo oči, da priznaju šta se dešavalo i da zajedno, ako je moguće, krenemo u evropsku budućnost – rekao je Stojadinović.

Izvor: glassrpske

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top