Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRAMNA GREŠKA TUŽILAŠTVA

Ratko-Mladic.jpg

VAŠINGTON, 18. MAJA /SRNA/ – Svjetski mediji ocjenjuju da je nevjerovatno da tužioci u procesu protiv generala Ratka Mladića, koji su imali punih 16 godina da se pripreme, nisu odbrani dostavili dokazni materijal zbog čega je suđenje obustavljeno do daljeg.

„Suđenje Mladiću je dramatično obustavljeno nakon nesvakidašnje i sramno grube greške tužilaštva“, komentarišu zapadni mediji.

Asošijeted pres /AP/ piše da je ova greška tužilaštva primorala sudije da odgode dugo očekivano suđenje vjerovatno mjesecima.

„Odgađanje je bacilo sjenu na jedan od najvećih sudskih slučajeva, ali i na reputaciju suda, gdje je jedno od najistaknutijih suđena nastavljeno puževim tempom“, piše AP.

Direktor Programa za pravdu Hjuman rajts voča Ričard Diker rekao je da cijeli slučaj, s obzirom na količinu dokumentacije i potrebu da sve bude prevedno, vodi u potpuno novi nivo kompleksnosti koji se ne može vidjeti u domaćim suđenjima.

Portparolka Haškog suda Nerma Jelačić rekla je za AP da se mnogo tog materijala koji odbrana nije dobila odnosi na svjedoke koje je tužilastvo namjeravalo da pozove da svjedoče prije ljetne pauze u sudu.

„Priznanje greške tužilastva moglo bi da doprinese poštenom suđenju“, dodala je ona.

Bi-Bi-Si piše da je ovo sraman dan za međunarodnu pravdu, kao i da je cijeli slučaj, iako su se obje strane saglasile da je riječ o grešci, pojačao utisak da je proces pravde ovdje glomazan i frustrirajući, sa beskrajnim kašnjenjem.

„Gardijan“ ocjenjuje da je Haški tribunal, koji je već pod vatrom zbog sporog tempa suđena, bačen u konfuziju otkrivanjem da tužilastvo nije dostavilo odbrani hiljade stranica dokaznog materijala.

„Telegraf“ podsjeća da je rok za dostavljane ove dokumentacije istekao u novembru prošle godine i da uprkos žalbi odbrane u februaru, tužioci nisu dostavili dokumentaciju do prošlog petka.

Predsjedavajući sudija Alfons Ori suspendovao je juče početak izvođenja dokaza tužilaštva u procesu protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, koji je najavljen za 29. maj, nakon što tužioci nisu dostavili odbrani hiljade dokumenata. Ori je najavio je da će novi datum biti određen što je moguće ranije.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: