fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sprečite utakmicu sa Kosovom

Humanitarna organizacija Branioci otadžbine koju su osnovali i čine nekadašnji ratnici sa Košara, uputila je otvoreno pismo državnom vrhu Srbije u kome traži da se spreči održavanje rukometne utakmice juniorskih reprezentativaca Srbije i samoproklamovane države Kosovo koja je planirana krajem ovog meseca u Kragujevcu.

Božo Kecović sa unukom Barbarom Foto: Lična arhiva
Božo Kecović sa unukom Barbarom
Foto: Lična arhiva

– Pošto neće da se oglase naši visoki oficiri, naši ratni komandanti brigada Treće armije i Prištinskog korpusa, moramo mi. Braćo, saborci Prištinskog korpusa, sazivamo Zbor od 23. do 25. marta u Kragujevcu kako bismo na miran i dostojanstven način zamolili državni vrh da spreči odigravanje rukometne utakmice juniorskih reprezentacija Srbije i tzv. države Kosovo – stoji na početku saopštenja u kome je u sedam tačaka navedeno zbog čega ova utakmica ne bi trebalo da se odigra.

Generalni sekretar Branilaca otadžbine, Božo Kecović kaže za „Vesti“ da su primorani da se na ovaj način obrate javnosti jer su bole „rane zločinaca NATO i miris krvi koje srpski veterani sa Kosova osećaju svakodnevno“.

– Neverovatno je da se utakmica odigrava u danima kada je počela NATO agresija na SRJ. Zar će se na ovaj način, igrajući utakmicu bez svojih obeležja, i to protiv države koja je nastala zahvaljujući toj agresiji, odati poštu i održati moleban našoj stradaloj braći i time ih još jednom ubiti – ogorčeno komentariše Kecović.

Kecović ističe da ratni veterani sa Kosova ne planiraju da na nasilan način pokušaju da zaustave održavanje ove utakmice.

– Nećemo incidente, već samo želimo da se čuje i glas onih ljudi koji su se borili za Srbiju. Tužno je što smo se obratili i drugim patriotskim organizacijama, ali većina je, svako iz svog interesa, odustala od toga da nam se pridruži – navodi Kecović.

On kaže da su ratnici svesni da će se na rukometnom terenu susresti deca koja su 1999. imala od par meseci do godinu dana, ali da je neshvatljivo da se po svaku cenu insistira da srpska reprezentacija, u sopstvenoj državi igra bez državnih obeležja.

RSV: Ponižavanje zemlje

Rukometni savez Vojvodine (RSV) reagovao je na situaciju u Kragujevcu, gde neće biti himne Srbije niti nacionalnih simbola zbog susreta sa takozvanim Kosovom. RSV je saopštio je da odluka da se kvalifikacioni turnir u Kragujevcu za Svetsko prvenstvo juniorki održi bez intoniranja himni i isticanja nacionalnih obeležja predstavlja „ponižavanje Srbije“ i predložio je da se takmičenje odloži ili da se organizacija preda drugoj državi.

Izvršni odbor Evropske rukometne federacije (EHF) odlučio je da se kvalifikacioni turnir juniorki u Kragujevcu za Svetsko prvenstvo igra bez nacionalnih obeležja, a Rukometni savez Srbije je prošlog petka saopštio da je zadovoljan tom odlukom.

Autor: Đ. Barović

Izvor: Vesti online

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: