fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Сећање на мученике пострадале у аустроугарским логорима

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/nenad_01.jpghttps://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/nenad_02.jpghttps://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/nenad_03.jpghttps://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/nenad_04.jpg

Црквена општина Беч традиционално сваке године 1. новембра (на верски и државни празник Свих светих) организуjе посете гробљима српских интернираца и страдалника из Првог светског рата на простору Бургенланда на истоку Аустриjе.

Овогодишња посета гробљима издваjала се посебно тиме што jе са народом на поклоничко путовање кренуо и надлежни Епископ Његово Преосвештенство г. Андреj. Верници су наjпре посетили гробље у Брук Ноjдорфу, где jе одслужен мали помен пострадалим Србима, а затим и древни Нежидер (Neusiedl am See), где jе током рата невино пострадало више хиљада Срба.

Заjедно са наjвишим представницима месних општинских власти, воjске и полициjе, а у организациjи аустриjских удружења за заштиту гробаља, верници на челу са своjим Архипастиром упутили су се према споменику српским заточеницима, где jе одржан парастос, на коме су присуствовали многи месни званичници. На том страшном месту, пре сто година, налазио се логор у коме jе изгинуло до седам хиљада Срба. После парастоса, епископ Андреj jе одржао говор у коме jе посебно истакао да хришћани као деца Божjа мораjу опраштати, али да не смеjу да забораве страдања. Сећаjући се ових страдалника, сви су позвани да све чине да се безбожна недела не понове. Присутнима се обратио и градоначелник Нижидера г. Курт Ленч, коjи већ осамнаест година редовно присуствуjе овом молитвеном скупу.

Истог дана, у Балдогосању (Frauenkirchen) служен jе парастос у некадашњем ратном логору где су поклонике из Беча дочекали представници општинских власти, римокатоличке и евангеличке цркве и већи броj месних житеља. Поводом стогодишњице избиjања Првог светског рата, месне власти су припремили посебан програм у спомен страдалника овог логора, у коме jе између 1914. и 1918. године било заточено око 30.000 невиних жртава. Епископ Андреj, уз саслужење бечких пароха проте Крстана Кнежевића и проте Јована Алимпића, одслужио jе парастос и обратио се присутнима истичући да логори као места мучеништва нико не сме приказивати као да се у њима умирало тобоже од епидемиjа или лоших услова за живот, већ да се та места жигошу као места стравичног страдања.

Покраjински гувернер Ханс Нисел jе у свом обраћању истакао како jе за њега незамисливо да jе на малом простору овога логора своjевремено могло да се налази и до 30.000 логораша. После говора и полагања венаца од стране општинског руководства, уследио jе рецитал ученика средње школе коjи су читали писма српских логораша своjим наjмилиjима у Отаџбини. Поводом стогодишњице Првог светског рата, на улазу у логор постављена jе пригодна плоча са текстом о историjату овог стратишта, а градоначелник Балдогосања Јозеф Циниjел jе на краjу све присутне позвао на заjедничко дружење.

Поклоничка група српских парохиjана из Беча, по завршетку програма и заjедничког ручка, обишла jе jош jедан ратни логор (1914-1918 / 1941-1945) у Каjзерштаjнбруху и у касним сатима се вратила у аустриjску престоницу.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/nenad_05.jpghttps://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/nenad_06.jpghttps://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/nenad_07.jpghttps://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/nenad_08.jpg

 

Извор: СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: