Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Spomenik Milici, devojčici stradaloj tokom NATO agresije, vraćaju na Tašmajdan

Grad Beograd podržao akciju “Novosti” da se nestala skupltura vrati na spomenik deci stradaloj 1999. godine. Spomenik će donirati livnica “Jeremić”

Spomenik sa bronzanom Miličinom bistom

Spomenik sa bronzanom Miličinom bistom

Ponovnim postavljanjem broznane figure devojčice Milice Rakić na oštećeni spomenik na Tašmajdanu, Srbija će dobiti mesto trajnog sećanja na decu stradalu u ratu 1999. godine. Dogovorom vlasti Beograda, livnice “Braća Jeremić” i Kompanije “Novosti”, spomenik svim nevinim žrtvama, čiji je simbol mala Milica iz Batajnice, već na jesen biće otkriven.

Akciji da se Miličina statua vrati na oštećeni spomenik, koju je inicirao predsednik Vlade Aleksandar Vučić, priključila se i poznata livnica “Jeremić”, koja će na osnovu originalnog odlivka izliti novu bronzanu figuru. To će biti donacija čuvenih umetničkih livaca Beogradu, “Novostima” i sećanju na najmlađe žrtve rata.

Njenim vraćanjem na postojeće postolje biće vraćen originalni izgled spomeniku koji su pre deceniju i po podigle “Večernje novosti”. Figura deteta sa lutkom biće, kao i na originalu, izlivena po liku devojčice nastradale u Batajnici.

Grad Beograd i Kompanija “Novosti” zajednički će predložiti Komisiji za imenovanje ulica i trgova da se spomenik na Tašmajdanu uvrsti u registar spomenika kulture. Time će beleg sećanja na najmlađe žrtve dobiti status kakav imaju svi ostali gradski monumenti – biće obezbeđen, osvetljen i održavan.

Da će voditi brigu da spomenik ubuduće ima tretman kakav zaslužuju žrtve u čiji spomen je podignut, potvrdio nam je i gradski menadžer Goran Vesić.

– Grad Beograd priključio se inicijativi “Novosti” za obnovu ovog spomenika – kaže Vesić. – Po dogovoru sa livnicom “Jeremić”, skulptura male Milice Rakić vrlo brzo će biti vraćena na mesto gde se nekada nalazila. Briga o ovom jedinstvenom obeležju obaveza je svih Beograđana, jer on čuva sećanje na nevine žrtve bombardovanja, ali i opominje na besmisao rata.

Vest da će spomenik na Tašmajdanu ponovo dobiti originalni izgled donela je i delić utehe porodici Rakić iz Batajnice. Nestanak skulpture po liku njihove Milice naneo je dodatni bol njenim roditeljima.

– Obnova ovog spomenika doneće nam zrno spokoja i utehe – kaže Miličina majka Dušica Rakić. – Važno nam je da ovo obeležje bude održavano i dostojno tretirano u Beogradu. Lik Milice simbolizuje svu nevinu decu koja su izgubila život u ratovima. 

VANDALI NEPOZNATI

SPOMENIK sa epitafom “Bili smo samo deca”, u znak sećanja na 79 strdalih mališana, podignut je na prvu godišnjicu NATO agresije na SRJ. Idejno rešenje dao je vajar Ostoja Balkanski, a skulptura po liku male Milice urađena je besplatno u livnici “Jeremić”. Iste godine, samo nekoliko meseci posle postavljanja, međutim, vandali su sa spomenika odneli bronzanu skulpturu devojčice. Niko nikada nije uspeo da otkrije ko je to učinio i gde je ona završila.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Bista male Milice Rakić opet na Tašmajdanu – Jadovno 1941.

BAŠTIONIK: Poziv na molitveni pomen za žrtve NATO …

SJEĆANjE NA DAN POČETKA AGRESIJE NATO-a NA SR …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: