fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„SPOMENICA MLADE BOSNE“ KAPITALNO DJELO SRPSKE DUHOVNOSTI

Promocija knjige Spomenica Mlade Bosne u Banjoj Luci

Promocija knjige Spomenica Mlade Bosne u Banjoj Luci

Knjiga „Spomenica Mlade Bosne 1914-2014“ akademika Vojislava Maksimovića kapitalno je djelo srpske kulture i duhovnosti koje nedvosmisleno ukazuje da su mladobosanci bili borci za slobodu srpskog naroda, izjavio je publicista Slobodan Nagradić.

„Riječ je o mladim, samosvjesnim ljudima koji su se borili protiv stranog porobljavanja, a za više ciljeve ekonomske, nacionalne i socijalne pravde“, rekao je Nagradić.

On je dodao da je ova knjiga značajna, jer na najsveobuhvatniji način do sada, na gotovo 1.800 strana, osvjetljava prilike pred Sarajevski atentat, govori o učesnicima tog atentata i o duhovnom i misaonom pokretu „Mlada Bosna“.

Nagradić je naveo da je Maksimović u knjizi priredio tekstove koji su pisani prije 100 godina o „Mladoj Bosni“, ali i tekstove novijeg datuma, te da su sabrani radovi više od 200 autora.

„O `Mladoj Bosni`, koja je u srpskoj istoriji na neki način bila skrajnuta, ipak je pisao reprezentativan broj autora“, istakao je Nagradić.

Akademik Vojislav Maksimović izjavio je da je želio, bar na neki način povodom 100 godina od Sarajevskog atentata, da se oduži jednoj velikoj generaciji.

„U predgovoru knjige sam rekao, ponavljajući Njegoševe riječi, da je to pokoljenje za pjesmu stvoreno“, rekao je Maksimović.

On je dodao da knjiga formalno ima dva dijela i da mu je trebalo dosta vremena da ovo djelo priredi.

Knjigu „Spomenica Mlade Bosne 1914-2014“ objavili su Srpsko prosvjetno kulturno društvo „Prosvjeta“ i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva povodom 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

pred novosađanima „mlada bosna i sarajevski … – Jadovno 1941.

PREMIJERA FILMA „BRANIO SAM MLADU BOSNU“ – Jadovno …

Srbi iz Bosne i Hercegovine u vrtlogu Prvog svjetskog rata …

PRVI SVJETSKI RAT – JADOVNO 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: