fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SPOMEN-OBILjEŽJE SVJEDOČENjE O POSTOJANjU SRBA

Osveštana spomen kapela u Konjicu

Osveštana spomen kapela u Konjicu

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije juče je u Konjicu služio Svetu liturgiju, parastos i osveštao novoizgrađenu kapelu i Spomen-obilježje sa imenima 330 Srba sa područja ove opštine, Jablanice i Prozora, ubijenih u proteklom ratu.

Kapela Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog na pravoslavnom groblju Musala u Konjicu, nakon obnove unutrašnjosti, pretvorena je u Spomen-obilježje srpskim žrtvama konjičkog kraja stradalim tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Vladika Grigorije je, između ostalog istakao da će ovo spomen-obilježje svjedočiti o postojanju Srba na ovim prostorima na koje treba čuvati trajnu uspomenu.

Predsjednik Udruženja Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori Mišo Lazarević rekao je da je obnova kapele pune svjetlosti i svetosti početak obnove života u Konjicu i veliki dan za ovu opštinu.

Konjički paroh Milan Bužanin izjavio je ranije da spisak srpskih žrtava sa ovog područja nije još konačan, ali da je poražavajuća činjenica da danas u Konjicu ima više mrtvih nego živih Srba, podsjećajući da od 7.000 Srba iz 1991. godine, u Parohiji konjičkoj, koja obuhvata i Jablanicu i Prozor, sada živi 130, uglavnom staračkih domaćinstava, sa manje od 300 ljudi.

Nosilac i organizator obnove kapele je Srpska pravoslavna Crkvena opština konjička, a investitor Udruženje Srba raseljenih iz Konjica i njihovi potomci sa sjedištem u Novom Sadu, koji planiraju da obnove i crkve u Jablanici i Bradini, kao i crkvu u Konjicu koja ove godine slavi 130 godina od izgradnje.

Veliki broj konjičkih Srba iz cijele regije, prisustvovao je molitvenom sabranju kod kapele na pravoslavnom groblju.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Republike Srpske, FBiH i opštine Konjic.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

kapela u konjicu biće rekonstruisana u spomen-obilježje

Spomen-kapela za srpske žrtve – Jadovno 1941.

MACIĆU 10 GODINA ZATVORA ZA ZLOČINE U KONjICU …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: