Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Spomen-kapela za srpske žrtve

Datum objave: subota, 21 marta, 2015
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Nekada oronula kapela na pravoslavnom groblju u Konjicu, koju je 1929.godine izgradio Hadži – Ilija Lazić, renovira se i priprema za ugradnju granitnih spomen-ploča na kojima će biti uklesana imena srpskih žrtava sa područja opština Konjic, Jablanica i Prozor, stradalih u proteklom ratu.

Spomen kapela za srpske žrtve na pravoslavnom groblju u Konjicu

Spomen kapela za srpske žrtve na pravoslavnom groblju u Konjicu

Prema do sada prikupljenim podacima radi se o 325 stradalih Srba. Konjički paroh Milan Bužanin kaže da spisak srpkih žrtava nije još konačan, ali poražavajuća je činjenica da je danas u Konjicu više mrtvih nego živih Srba. Na području ove opštine trenutno ih živi nešto manje od 300.
,,Do rata je ovdje bilo oko 7 hiljada Srba ne računajući one koji su se iz nekih razloga izjašnjavali kao Jugosloveni”, kaže paroh Bužanin i dodaje: ,,Kako je tako je, nastavljamo dalje. Ostavićemo ovo spomen-obilježje da svjedoči o postojanju Srba na ovim prostorima. Možda će ovo biti znak nekima koji imaju namjeru i želju da se vrate”.

Paroh Milan Bužanin ističe da je završetak radova na spomen-kapeli planiran do Vaskrsa, a osveštanje će biti obavljeno 10. maja ove godine uz svetu liturgiju koju će služiti vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uz sasluženje sveštenstva i nekih i još nekih vladika. Bužanin se nada da će tom, za konjičke Srbe svečanom činu, prisustvovati i politički predstavnici Srba u BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Udruženje Srba iz Konjica i njihovih potomaka, sa sjedištem u Novom Sadu odavno je imalo ideju da se napravi spomen-obilježje za sve stradale Srbe tog kraja. Zaključili su da je najbolje rješenje spomen-kapela na pravoslavnom groblju u Konjicu za čiju je rekonstrukciju,ugradnju granitnih spomen-ploča i okolno uređenje potrebno oko 10 hiljada evra.

,,Apelujem na sve naše zemljake, koji su rasutu širom svijeta od daleke Australije, Amerike i Kanade i širom Srbije, da pomognu kao što su i do sada pomagali, da ovo privedemo kraju.

Pozivam sve zemljake i prijatelje da 10. maja dođu i uveličaju osveštenje spomen-kapele i da se poklonimo žrtvama koje su stradale u ovom ratu sa željom da se tako nešto više nikada ne ponovi”, kaže Milorad Lazarević, predsjednik Udruženja Srba iz Konjica i njihovih potomaka.

Udruženje Srba raseljenih iz Konjica i njihovi potomci osim izgradnje spomen-kapele na pravoslavnom groblju u Konjicu, u planu imaju i obnovu crkava u Jablanici i Bradini, kao i crkve u Konjicu koja ove godine slavi 130 godina od izgradnje.

Izvor: BN TELEVIZIJA

 

Vezane vijesit:

kapela u konjicu biće rekonstruisana u spomen-obilježje

osveštana spomen-kapela za žrtve ustaša u … – Jadovno 1941.

POČINjE OBNOVA SPOMEN-KAPELE U VARDIŠTU – Jadovno …

Zaboravili zavetni kamen – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top