fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Spomen-kapela za srpske žrtve

Nekada oronula kapela na pravoslavnom groblju u Konjicu, koju je 1929.godine izgradio Hadži – Ilija Lazić, renovira se i priprema za ugradnju granitnih spomen-ploča na kojima će biti uklesana imena srpskih žrtava sa područja opština Konjic, Jablanica i Prozor, stradalih u proteklom ratu.

Spomen kapela za srpske žrtve na pravoslavnom groblju u Konjicu

Spomen kapela za srpske žrtve na pravoslavnom groblju u Konjicu

Prema do sada prikupljenim podacima radi se o 325 stradalih Srba. Konjički paroh Milan Bužanin kaže da spisak srpkih žrtava nije još konačan, ali poražavajuća je činjenica da je danas u Konjicu više mrtvih nego živih Srba. Na području ove opštine trenutno ih živi nešto manje od 300.
,,Do rata je ovdje bilo oko 7 hiljada Srba ne računajući one koji su se iz nekih razloga izjašnjavali kao Jugosloveni“, kaže paroh Bužanin i dodaje: ,,Kako je tako je, nastavljamo dalje. Ostavićemo ovo spomen-obilježje da svjedoči o postojanju Srba na ovim prostorima. Možda će ovo biti znak nekima koji imaju namjeru i želju da se vrate“.

Paroh Milan Bužanin ističe da je završetak radova na spomen-kapeli planiran do Vaskrsa, a osveštanje će biti obavljeno 10. maja ove godine uz svetu liturgiju koju će služiti vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uz sasluženje sveštenstva i nekih i još nekih vladika. Bužanin se nada da će tom, za konjičke Srbe svečanom činu, prisustvovati i politički predstavnici Srba u BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Udruženje Srba iz Konjica i njihovih potomaka, sa sjedištem u Novom Sadu odavno je imalo ideju da se napravi spomen-obilježje za sve stradale Srbe tog kraja. Zaključili su da je najbolje rješenje spomen-kapela na pravoslavnom groblju u Konjicu za čiju je rekonstrukciju,ugradnju granitnih spomen-ploča i okolno uređenje potrebno oko 10 hiljada evra.

,,Apelujem na sve naše zemljake, koji su rasutu širom svijeta od daleke Australije, Amerike i Kanade i širom Srbije, da pomognu kao što su i do sada pomagali, da ovo privedemo kraju.

Pozivam sve zemljake i prijatelje da 10. maja dođu i uveličaju osveštenje spomen-kapele i da se poklonimo žrtvama koje su stradale u ovom ratu sa željom da se tako nešto više nikada ne ponovi“, kaže Milorad Lazarević, predsjednik Udruženja Srba iz Konjica i njihovih potomaka.

Udruženje Srba raseljenih iz Konjica i njihovi potomci osim izgradnje spomen-kapele na pravoslavnom groblju u Konjicu, u planu imaju i obnovu crkava u Jablanici i Bradini, kao i crkve u Konjicu koja ove godine slavi 130 godina od izgradnje.

Izvor: BN TELEVIZIJA

 

Vezane vijesit:

kapela u konjicu biće rekonstruisana u spomen-obilježje

osveštana spomen-kapela za žrtve ustaša u … – Jadovno 1941.

POČINjE OBNOVA SPOMEN-KAPELE U VARDIŠTU – Jadovno …

Zaboravili zavetni kamen – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: