Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Splitski sudija menja iskaze

Datum objave: četvrtak, 23 februara, 2017
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Suđenje generalu Borislavu Đukiću u Hrvatskoj prepuno kršenja ljudskih prava. Predsedavajući Slavko Lozina koriguje izjave svedoka u korist tužilaštva

Borislav Đukić
Borislav Đukić

Sudija Slavko Lozina, koji sudi srpskom generalu Borislavu Đukiću pred Županijskim sudom u Splitu, iskaze svedoka u zapisnik unosi na takav način da oni dobijaju sasvim drugi smisao, koji ide isključivo u prilog tezama tužilaštva. Kako “Novosti” saznaju, izjave svedoka koje odgovaraju odbrani, sudija ispravlja i koriguje sve dok po njegovim specifičnim merilima ne postanu adekvatne za zapisnik.

Ovo je samo jedan od primera kao se generalu Đukiću drastično krše ljudska prava i da nema ni pravedno, ni pravično suđenje u Hrvatskoj. On je optužen za komandnu odgovornost zbog miniranja brane “Peruča”, a posle hapšenja u Crnoj Gori optužen je sa još osmoricom srpskih oficira i za komandnu odgovornost zbog dejstava JNA od 1991. do 1995. godine na području Sinja i Šibenika, što je, po tužbi, izazvalo civilne žrtve i rušenje naselja. Ta optužnica je u fazi potvrđivanja i na nju se odbrana žalila zbog nezakonitih dokaza. Uložili su i zahtev da se postupak Đukiću razdvoji od ostalih.

– Suđenje se ne snima, pa se iskazi svedoka posle diktiranja sudije ne prenose autentično, što može da ima ozbiljne posledice po odbranu, pošto su ti zapisnici jedini relevantan dokument – kaže nam advokat Radivoj Nikolić, jedan od Đukićevih zastupnika.

Advokat Nikolić ukazuje i da je Đukiću dozvoljeno da pogleda predmet “Peruča” tek dva dana pre pripremnog ročišta, iako je tražio mesecima ranije. Spise je mogao da vidi samo na dva sata, bez fotokopiranja.

– Iskazi devet svedoka tužilaštva još mu nisu dostavljeni iako ih je tražio 6. juna prošle godine – kaže Nikolić.

Branilac Željko Ostoja kaže nam i da Đukiću nije dozvoljeno da kopira ceo spis, već je selektivno dobijao dokumentaciju.

– Suđenje za “Peruču” mu se razvlači bez potrebe, jer je tužilaštvo predložilo 50 svedoka, a iz njihovih izjava se već zna da nemaju nikakva saznanja o umešanosti Đukića u miniranje brane – ukazuje Ostoja. – Onda sudija Lozina dopušta tužilaštvu da u zapisnik unosi nebitne činjenice, koje nemaju veze sa generalom, pa i time razvlače proces.

Branilac dodaje da je jedan svedok bez razloga proglašen zaštićenim i njegovo svedočenje je zatvoreno za javnost, iako to nije tražio – nije bilo pretnji ni njemu, ni porodici.

LOŠA MEDICINSKA NEGA

General Đukić dugo godina boluje od dijabetesa, ali u zatvoru u Splitu nema adekvatnu medicinsku pomoć. Tražio je lekarski preled kod specijaliste u decembru, ali mu je zakazan tek za mart. Odbijena mu je i molba da zbog bolesti dva puta dnevno izlazi na vazduh u šetnju.

Autor: S. J. MATIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Nova optužnica protiv generala Đukića | Jadovno 1941.

Hrvati generalu Đukiću traže 5.300 evra za kopiranje „dokaza …

Boško Antić: Đukić, talac Hrvatske | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Splitski sudija menja iskaze“

mila kaže:

Nije problem što se ustaše ponašaju ustaški-problem je što smo sve naše heroje izručili ovim ili onim ustašama.Problem je što se falsifikuje istorija,a u tome zdušno pomaže srpsko tužilaštvo,sudstvo-do grla ogrezlo u korupciji i svemu ostalom nečasnom!Pa je li Vekarić slučaj Lora i sve dokaze u vezi s njim predao najodgovornijem lično-tadašnjem “državnom odvjetniku” MLadenu Bajiću(već sam pominjala,ali treba da se ponavlja).Nije problem što su oni zli-problem je što smo mi gori!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top