fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Splitski sudija menja iskaze

Suđenje generalu Borislavu Đukiću u Hrvatskoj prepuno kršenja ljudskih prava. Predsedavajući Slavko Lozina koriguje izjave svedoka u korist tužilaštva

Borislav Đukić
Borislav Đukić

Sudija Slavko Lozina, koji sudi srpskom generalu Borislavu Đukiću pred Županijskim sudom u Splitu, iskaze svedoka u zapisnik unosi na takav način da oni dobijaju sasvim drugi smisao, koji ide isključivo u prilog tezama tužilaštva. Kako „Novosti“ saznaju, izjave svedoka koje odgovaraju odbrani, sudija ispravlja i koriguje sve dok po njegovim specifičnim merilima ne postanu adekvatne za zapisnik.

Ovo je samo jedan od primera kao se generalu Đukiću drastično krše ljudska prava i da nema ni pravedno, ni pravično suđenje u Hrvatskoj. On je optužen za komandnu odgovornost zbog miniranja brane „Peruča“, a posle hapšenja u Crnoj Gori optužen je sa još osmoricom srpskih oficira i za komandnu odgovornost zbog dejstava JNA od 1991. do 1995. godine na području Sinja i Šibenika, što je, po tužbi, izazvalo civilne žrtve i rušenje naselja. Ta optužnica je u fazi potvrđivanja i na nju se odbrana žalila zbog nezakonitih dokaza. Uložili su i zahtev da se postupak Đukiću razdvoji od ostalih.

– Suđenje se ne snima, pa se iskazi svedoka posle diktiranja sudije ne prenose autentično, što može da ima ozbiljne posledice po odbranu, pošto su ti zapisnici jedini relevantan dokument – kaže nam advokat Radivoj Nikolić, jedan od Đukićevih zastupnika.

Advokat Nikolić ukazuje i da je Đukiću dozvoljeno da pogleda predmet „Peruča“ tek dva dana pre pripremnog ročišta, iako je tražio mesecima ranije. Spise je mogao da vidi samo na dva sata, bez fotokopiranja.

– Iskazi devet svedoka tužilaštva još mu nisu dostavljeni iako ih je tražio 6. juna prošle godine – kaže Nikolić.

Branilac Željko Ostoja kaže nam i da Đukiću nije dozvoljeno da kopira ceo spis, već je selektivno dobijao dokumentaciju.

– Suđenje za „Peruču“ mu se razvlači bez potrebe, jer je tužilaštvo predložilo 50 svedoka, a iz njihovih izjava se već zna da nemaju nikakva saznanja o umešanosti Đukića u miniranje brane – ukazuje Ostoja. – Onda sudija Lozina dopušta tužilaštvu da u zapisnik unosi nebitne činjenice, koje nemaju veze sa generalom, pa i time razvlače proces.

Branilac dodaje da je jedan svedok bez razloga proglašen zaštićenim i njegovo svedočenje je zatvoreno za javnost, iako to nije tražio – nije bilo pretnji ni njemu, ni porodici.

LOŠA MEDICINSKA NEGA

General Đukić dugo godina boluje od dijabetesa, ali u zatvoru u Splitu nema adekvatnu medicinsku pomoć. Tražio je lekarski preled kod specijaliste u decembru, ali mu je zakazan tek za mart. Odbijena mu je i molba da zbog bolesti dva puta dnevno izlazi na vazduh u šetnju.

Autor: S. J. MATIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Nova optužnica protiv generala Đukića | Jadovno 1941.

Hrvati generalu Đukiću traže 5.300 evra za kopiranje „dokaza …

Boško Antić: Đukić, talac Hrvatske | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Nije problem što se ustaše ponašaju ustaški-problem je što smo sve naše heroje izručili ovim ili onim ustašama.Problem je što se falsifikuje istorija,a u tome zdušno pomaže srpsko tužilaštvo,sudstvo-do grla ogrezlo u korupciji i svemu ostalom nečasnom!Pa je li Vekarić slučaj Lora i sve dokaze u vezi s njim predao najodgovornijem lično-tadašnjem „državnom odvjetniku“ MLadenu Bajiću(već sam pominjala,ali treba da se ponavlja).Nije problem što su oni zli-problem je što smo mi gori!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: