fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Špegelj javlja – kapetane, beži!

Vladimir Jagar, prvi operativac KOS u virovitičkom delu operacije „Štit“ : Prva kuća minirana u Hrvatskoj 1991. – bila je Jagarova. Problemi u Beogradu

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/vladimir-jagar-2.jpg

 

KOLIKO je poverenje u „svog čoveka“ iz KOS, Vladimira Jagara imao Špegelj i svi njegovi najbliži saradnici Đuro Dečak, Antun Habijanec, Franjo Kovač, najbolje svedoči podatak da je odmah po prikazivanju filma na televiziji, general Špegelj poslao svog čoveka od poverenja Franju Paradinovića u rano jutro 26. januara 1991. u Staro Gradsko da Jagarovoj tašti javi da se ovaj sklanja i da su provaljeni. Iako je sve što je emitovano na TV snimano u njegovom prisustvu i u kući kapetana KOS, generalu nije palo na pamet da on može biti i „krtica“.

Vladimir Jagar priča i da su se u pritvoru, uhapšeni u akciji „Štit“, Dečak, Habijanec i drugi, raspitivali u kojoj je ćeliji on. U međuvremenu, vojska je Jagarovu porodicu, suprugu i troje dece izmestila na Zlatibor, ali i tamo se događala „drama“ sa Špegeljima.

– Kako sam kasnije saznao, ručajući u vojnom hotelu na Zlatiboru, moja supruga je ugledala Špegeljevu ćerku čiji je otac noć ranije označen kao vođa pobuna – priča kapetan Jagar. – Jedva se sakrila, jer je znala da ja „radim nešto oko Špegelja“. Naime, Špegeljeva ćerka je bila udata za vojnog zubara u Beogradu i sasvim slučajno, u isto vreme su se našli na Zlatiboru. KOS mi je porodicu izmestio posle u Vrnjačku Banju.

IZGUBLjEN STAMBENI KARTON

Godine 1992. kada se promenio šef „službe“ Vladimiru je rečeno da više ne dolazi na posao. Do 1998. je primao platu i sedeo kod kuće. Stambeno pitanje mu nije rešavano jer je njegov stambeni karton „izgubljen“. Stan je dobio mnogo godina kasnije, ali i četiri baj-pasa.

A u kapetanovom sećanju, kao najopasniji deo operacija praćenja delatnosti virovitičke terorističke grupe Martina Špegelja ostao je zabeležen sastanak u kući starijeg vodnika Franje Kovače, (Špegeljevog rođaka) u selu Rogovcu 19. januara 1991. Već tada Tuđman je odlučio da se oružje ne vraća, a Martin Špegelj je izdao naređenje da počne blokiranje kasarni kao i napadi na oficire. Na tom sastanku bilo je više desetina najokorelijih ustaša, a Špegelj je prvi put bio oprezan i prema Jagaru.
– Više puta mi je otvarao i zatvarao torbu, prevrtao stvari i tražio mikrofon – seća se naš sagovornik. – Oprema nije bila u torbi već na mom telu, a ja sam se znojio od straha. Tada mi je dao spiskove „naših oficira“ i šifru – „vetrovito“, pod kojom će ići napadi na kasarne. Do tih napada nije došlo jer je Stipe Mesić u koordinaciji sa Tuđmanom, od Predsedništva SFRJ tražio produženje roka za razoružanje. Nama je tako data šansa da ih pohapsimo pre emitovanja filma.

Kapetan Jagar posle akcije nije krio svoj identitet. Na suđenju okrivljenima za terorističko udruživanje u Zagrebu došao je u vojničkoj uniformi i svima pogledao u oči baš kao i Aleksandar Vasiljević. U međuvremenu, prazna kuća u selu mu je demolirana, ali su se kolege oficiri i meštani Hrvati okupili i skinuli grafite sa zidova. To je urađeno uz muziku i narodno veselje.

– U mom selu Stari Gradac u Drugom svetskom ratu bili su samo partizani – seća se Jagar. – Ljudi su videli da su prevareni 1990. i da se sprema ratno zlo i posle akcije hapšenja vođa HDZ, velika većina njih je mislila da će JNA biti jača od ustaša, te su se okuražili. I ja sam bio ubeđen da ćemo tada pobediti ustaštvo, Špegelja, Dečaka i slične.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/okrugli-sto.jpg

 

Nažalost, Tuđman je brzo konsolidovao svoje redove. Posle suđenja u maju, kada je većina osumnjičenih puštena, ustaštvo se vratilo na velika vrata. Jagar priča da je njegovu rodnu kuću tada posetila Stanislava Špegelj, generalova žena koja je i ušla da vidi gde su joj muža namagarčili. Na izlasku, pratiocima je rekla: „Ovo mora ić’ u zrak“!

Prva kuća koja je minirana u Hrvatskoj u ratovima iz devedesetih bila je kuća Vladimira Jagara.

KRAJ

 

Izvor: Večernje Novosti

Vezane vijesti:

Snimci sa četiri baj-pasa

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: