Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SOKOLI NA SLETU U ZAGREBU 1924.

Datum objave: sreda, 11 februara, 2015
Veličina slova: A- A+

Sokolski_slet_Zagreb.jpg

U težnji da što više približe narode Jugoslavije sokoli su između dva rata priređivali sletove u Hrvatskoj uprkos napadima hrvatskih separatista. Sokolska organizacije je tada bila jaka u Hrvatskoj, a posebno u Dalmaciji i Hrvatskom primorju. Pred slet u Zagrebu  1924. pojedini zagrebački listovi  među kojima „Hrvat” i „Hrvatska Zastava” napadali su sokole. Tvrdili su da će doći 200 do zuba naoružanih Orjunaša iz Slovenije da napadnu građane Zagreba. (1)  U Zagrebu je od 13. do 18. avgusta 1924. održan II Jugoslavenski sokolski sabor i Pokrajinski slet. U „Sokolskom zborniku” Ante Brozović istakao je : “Bili su to svečani dani rada i sokolske požrtvovanosti i znače ogroman korak napred u organizaciji Jugoslovenskog Sokolstva.” (2)  Na Drugom Jugoslovenskom Sokolskom saboru zaključeno je osnivanje Sveslovenskog Sokolskog Saveza. Na saboru je odlučeno da sokolska društva u Jugoslaviji slave Dan Ujedinjenja, 1 decembar.

Sokoli su priredili  slet u Zagrebu od 15 do 17. avgusta 1924. U Zagreb je došlo 12.000 sokola iz Srbije, Vojvodine, Bosne, Crne Gore, Hercegovine, Dalmacije, Slovenije, Hrvatske, Međumurja i Istre. Došli su Češki i Ruski sokoli i delegacija Poljskog sokolstva. (3) Građani Zagreba ispunili su ulice i sa oduševljenjem dočekali sokole. Sokolske redove su obasipali cvećem. Nasuprot njima pojedine skupine u Gajevoj ulici su vikale : „Dole jugoslovenski Sokol !”. Ni sokoli ni policija nisu reagovali.  Nekoliko članova saveznog starešinstva i zastupnik ruskog sokolstva, starosta D. Vergun iz Praga, automobilom su sa sabora  otišli u restoran   „Kolo”. U neposrednoj blizini  „Kola” su  pozdravljeni  sa  ovim  izrazima : „Hulje, svinje, izdajice hrvatskoga naroda”. Napadi u štampi su se nastavili i posle sleta.  Sokoli su proglašeni za razbojnike i tatove. (4)  U listu “Srpsko Kosovo” povodom događaja u Zagrebu istakli su : „Zagreb je trebao  sve izletnike da dočeka raširenih ruku, i pravim gostoljubljem, onako, kao što i mi na Jugu dočekujemo sve korporacije kako iz Zagreba, tako i iz ostalih krajeva naše Otadžbine, pa i iz krajeva naših suseda … Međutim, Zagreb, koji bi hteo da predstavlja kulturni centar naše Otadžbine, prilikom sleta naših sokola, dao je dokaza da nije kulturan, a pri tome ni gostoljubiv, kad je svoju omladinu tako rđavo vaspitao, da svoje goste dočekuje sa izazivačkim držanjem i vređanjem, usled čega su došli sukobi, a zatim, tuča i rasturanje onako lepo pripremljene svečanosti. … što su vikali protivu Kralja  i vređali našu decu naše sokole…. “. (5)

Radić je sokole nazvao ćukovima i jastrebovima. Prilikom hrvatskog sleta 1925.  dr. M. Dečak je napao sokole u   „Mladohrvatskom Pokretu”. (6)

Sokoli su između dva rata priređivali sletove u Hrvatskoj uprkos napadima hrvatskih separatista. U članku se opisuju događaji prilikom  sleta u Zagrebu 1924. Sokoli su nastojali da ne reaguju na napade. Napadi hrvatskih separatista su nastavljeni, sve dok u NDH nije došlo do zabrane Saveza Sokola i ustaške hajke na sokole.

 

Saša Nedeljković

član Naučnog društva za zdravstvenu istoriju Srbije

 

Napomene :

1. I. Bajželj, „Vtiski z zagrebškega zleta in sabora”, „Sokolski Glasnik”, Ljubljana, 15 septembra 1924, br. 16-18, str. 256; 

2. Uredio Ante Brozović, „Sokolski  Zbornik”, Godina I,  Beograd, 1934-1935, str. 233; 3.„Spomenica Sokolskog društva u Staroj Pazovi 1906-1931.”, Štamparija „Jedinstvo”, Stara Pazova, str. 7, 20, 21, 23, 26, 33, 37, 38; 

4. I. Bajželj, „Vtiski z zagrebškega zleta in sabora”, „Sokolski Glasnik”, Ljubljana, 15 septembra 1924, br. 16-18, str. 256, 257;

5. „Naši Sokolci u Zagrebu”, „Srpsko Kosovo”, Skoplje, 15 septembra 1924, br. 18, str. 15;

6. „Naše stanovište”, „Sokolski Glasnik”, Ljubljana, 31. avgusta 1925, br. 17-18, str. 138, 139;

Vezane vijesti:

SOKOLI U JASENOVCU – Jadovno 1941.

NAPADI NA SOKOLSKA DRUŠTVA U BANOVINI HRVATSKOJ …

SOKOLI I MLADA BOSNA – Jadovno 1941.

Sokoli u borbi protiv klerikalizma u Zapadnoj … – Jadovno 1941.

RAD SOKOLA NA KOSOVU I METOHIJI – Jadovno 1941.

SAVEZ SOKOLA U PRIPREMI ODBRANE OTADžBINE – Jadovno …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top