fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ŠOK U NEMAČKOJ: 190.000 nemačkih žena silovali saveznički vojnici, a ne Rusi

Saveznička vojska

Na stotine hiljada nemačkih žena je silovano od strane britanskih, američkih i francuskih vojnika krajem Drugog svetskog rata, tvrdi nemačka istoričarka.

U svojoj novoj knjizi, Mirijam Gerhart, poznati nemački akademik, uzdrmala je zvanični stav da je sovjetska vojska odgovorna za veliki broj slučajeva silovanja u okupiranoj Nemačkoj, piše „London Daily Telegraph“.

„Pretpostavka da zapadni saveznički vojnici nemaju ništa sa silovanjem nije tačna“, rekla je Mirijam za Deutsche Welle. „Što se tiče metoda silovanja, nije moglo biti razlike između američkih vojnika i sovjetskih vojnika“.

Gerhartova je iznela detaljne navode bavarskih rimokatoličkih sveštenika o pojedinim slučajevima u svojoj knjizi „Kada su došli vojnici“.

„Najžalosnije je što su silovane i udate žene i nevine devojčice od 16 i po godina. To su sve činili pijani Amerikanci“, rekao je jedan od sveštenika, otac Andreas Vajngand. Gerhartova je takođe rekla da je proučavala zapise o nelegitimnoj „ratnoj deci“ rođenoj od nemačkih majki i savezničkih očeva, pretpostavivši da je svako rođenje bilo propraćeno sa bar 100 silovanja, čime je došla do brojke od 190.000 silovanja samo od strane američkih vojnika.

Entoni Bivor, autor knjihe „Drugi svetski rat“ opisao je metodologiju Gerhartove kao „smešnu“. „Nemoguće je doći do tačnih brojeva, ali reći da su u pitanju stotine hiljada je zaista preterivanje“, rekao je on.

„Potpuno je smešno procenjivati tako nešto na osnovu broja ilegitimne dece. Nije tačno da nije bilo i dobrovoljnog seksa. Mnoge mlade devojke su se kretale i čekale upravo kraj američkih logora“.

Među najzloglasnije slučajeve silovanja od strane Saveznika spadaju oni prilikom pljačkanja Štutgarta, u koje je bila uključena francuska vojska.

Od svih Saveznika, britanski vojnici su označeni kao najmanje odgovorni za silovanje. „To nije zbog toga što su bili moralni ili poštovali žene, već zato što im nadređeni nisu dozvoljavali da se kreću samostalno“, rekao je Bivor.

On je dodao da su sovjetske arhive potvrdile da su sovjetski vojnici silovali oko 2 miliona nemačkih žena, iako je Gerhartova kao ukupnu brojku navela 500.000.

 

Izvor: Intermagazin

 

Vezane vijesti:

ZAKONOM RIJEŠITI POLOŽAJ ŽENA ŽRTAVA RATA …

Ustaško ljeto 1941. – Jadovno 1941.

Izvodi iz iskaza svjedokinje Feuereisen Nade datog 8. septembra …

BAJRAMOVIĆU DIPLOMATSKI PASOŠ ZA SILOVANjA …

SVJEDOKINjA OPISALA SILOVANjE U … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: