fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Snimci sa četiri baj-pasa

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/vladimir-jagar.jpg

Vladimir Jagar, prvi operativac KOS u virovitčkom delu operacije „Štit“: U sedam dana oktobra 1990. dva puta nasamario Špegelja. Šala sa Vasiljevićem dobro završila

 

KAPETAN Vladimir Jagar bio je „prvi“ operativac KOS u operaciji „Štit“. Mladi kapetan, još polovinom septembra 1990. prijavio je da je general Špegelj s njim kontaktirao na Bilogori u reprezentativnom objektu „Kinkovo“ kod Virovitice gde mu je izneo tezu da postoje „naši“ i „tuđi“ oficiri JNA. Kapetan je obavestio „svog“ pukovnika Boška Kelečevića u Zagrebu i posle provere informacija je došla do generala Vasiljevića.

Kada je operacija „Štit“ počela početkom oktobra Jagar je bio kod Špegelja notiran kao poverljiv čovek. Danas je penzioner. Na prvo naše pitanje koliko je tajnog audio i video materijala snimio kao operativac KOS odgovara:

– Dovoljno za četiri baj- pasa na srcu!

Za „Novosti“ Jagar otkriva dosad nepoznate detalje akcije. 

 

MRAK NA POČETKU FILMA

POSLE uspešnog snimanja razgovora, kapetan Jagar, umesto da odnese materijal Vasiljeviću koji je čekao u mraku ispred Doma JNA u Virovitici, otišao je kući da odgleda film. Kako priča, umalo se nije šlogirao kada je video da na prvih deset minuta nema ništa. Tek posle se setio da je snimanje upalio ranije u mraku svog doma, pre dolaska Špegelja…. – Vasiljević i Boško Kelečević su me čekali u autu i bili zabrinuti i nervozni jer sam kasnio – priseća se Jagar. – Ušavši u kola hteo sam da se našalim sa Acom te rekoh „generale provaljeni smo.“ On se trgao za pištolj, i tek tada sam shvatio da je pomislio da sam i ja provokator. Ubrzo smo se smejali ali je moglo da bude „ozbiljno“.

– Kao mlad oficir i lovac često sam išao u lov sa generalom Špegeljom koji mi je, kao komandant Pete vojne oblasti bio i komandant – počinje Vladimir. – Iz istog smo sela, Stari Gradac, a general je bio prijatelj sa mojim ocem, jer su obojica bili partizani. Doduše, Špegelj je bio partizan sa 14 godina, a moj otac je od 1943. do 1945. bio zatočen u logoru Jasenovac i jedan je od 50 onih koji su probili žice logora 22. aprila.

Kako priča Jagar, lovovi sa Špegeljem sve do 1990. su bili lepi izleti. Kapetan pretpostavlja da je general očekivao da će postati načelnik Generalštaba JNA, ali je penzionisan. Kada su došli višestranački izbori, odmah se politički aktivirao i to na listi SDP koja je ubedljivo izgubila te 1990. Da poniženje bude potpuno, Martin Šepegelj je u svom selu izgubio izbore od strane kandidata HDZ, Stjepana Sulimanca koji je imao 80 godina i bio polupismen.

– Njegova druga supruga Stanislava bila je Hercegovka i veoma ambiciozna žena – nastavlja Jagar. – Verovatno je ona kumovala da odmah prihvati Tuđamnov poziv i postane ministar odbrane. Iste noći kada je prihvatio, naleteo je na mene i pohvalio se.

Kontakt sa Špegeljem kapetan Jagar je zatražio po saznanju KOS da su jedne noći prošla dva šlepera sumnjive sadržine ka unutrašnjasti Hrvatske. Oficir KOS, kako kazuje, telefonom je zvao generala u Zagreb da ga tajno primi, a ovaj mu je „iz topa“ odgovorio da hitno dođe. Čak mu je dao i svoj auto koji mu je bio u kući u Starom Gradcu. To je bilo prvo „snimanje“.

– Odmah na vratima stana Špegelj je uperio revolver u mene i sa prstom na ustima uveo me u prostoriju – priča Jagar. – U fotelji sa revolverom u ruci sedeo je Josip Boljkovac tada prvi čovek MUP Hrvatske. Stari udbaš Boljkovac pitao me je kako je na putu iz Delnica, mada je znao da idem iz Virovitice, i ja sam shvatio igru. Sumnjali su da ih snimaju. Zato smo krenuli u vožnju po Zagrebu.

Vozeći se ulicama Zagreba mladi kapetan je dvojici „starih lisaca“ preneo podmetnutu informaciju kako KOS i Vasiljević traže neko oružje. Boljkovac se „upecao“ i odmah rekao Špegelju da nije trebalo da oružje nabavljaju preko HDZ. Nisu krili ni da su kalašnjikovi u magacinu u Svetoj Nedelji a Špegelj je tada Jagaru preneo kako treba, kada dođe vreme, da ide od stana do stana i da ubija kolege oficire. Josip Boljkovac se ubacio u ovu monstruoznu priču rekavši kapetanu da ne brine jer će uviđaj raditi njegovi policajci. Naš sagovornik se seća da je taj razgovor u automobilu sniman sa više različitih mikrofona koje je nosio sa sobom.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/vojnici-iskakanje.jpg

– Međutim, stiglo je naređenje da Špegelja „dokumentujemo“ i u TV snimku – nastavlja bivši operativac KOS. Izabrali smo moju kuću gde je ovaj već svraćao. Kameru u TV je ugrađivao kapetan, moj prijatelj, i sećam se, bilo je dosta muke. Generala sam čekao ispred kuće u mraku i njegov pratilac me umalo nije pokosio uzijem kada je nabasao na mene. Hercegovac Tomo bio je opak čovek i uspeli smo da ga se rešimo šaljući ga napolje da čuva stražu.

Na ovom snimanju Špegelj je pričao ono što je prikazano docnije na TV.

 

Izvor: Večernje Novosti

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: