Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Smrt patrijarha Varnave još tajna

varnava.jpg

Misterija smrti srpskog patrijarha Varnave traje tačno 75 godina, od noći između 23. i 24. jula 1937. kad je tadašnji poglavar SPC preminuo dok je jugoslovenska skupština donosila odluku o konkordatu s Vatikanom, kom se on protivio.

 Dokumentacija SPC iz međuratnog perioda, koja bi mogla da razreši ovu enigmu još od 1944, nedostupna je, kaže prof dr Veljko Đurić, autor kapitalnog dela o patrijarhu Varnavi.

– Dokumenti su još uvek pod embargom u arhivi BIA – tvrdi prof. dr Đurić. – Oni bi mogli da rasvetle mnoge istorijske nedoumice, pre svega da li je patrijarh Varnava otrovan ili je preminuo od posledica bolesti.

Sagovornik “Novosti” podseća da je patrijarh za života kralja Aleksandra podržavao njegovu jugoslovensku politiku i potpisivanje sporazuma s Vatikanom, ali je mišljenje promenio posle atentata u Marseju.

Naime, Vatikan je posle ubistva jugoslovenskog vladara prihvatio da potpiše izmenjenu verziju konkordata uz uslov da njegov sadržaj ostane tajna. Ipak, dokument je procurio, a Sabor SPC mu se žestoko usprotivio, smatrajući da on stavlja SPC u podređen položaj u odnosu na druge verske konfesije u Jugoslaviji.

– Strpljenju srpskog plemena je kraj – govorio je patrijarh Varnava. – Mi smo oslobodili i uredili ovu zemlju da u njoj budemo prezreni i tretirani bez ravnopravnosti. Mi smo žrtvovali sve: zastavu, grb… Mi tražimo ravnopravnost. Inače ću ja položiti glavu svoju za stado svoje.

Zbog otpora konkordatu SPC je ušla u direktan sukob s knezom Pavlom i premijerom Milanom Stojadinovićem.

– Premijer je neskriveno, iz još nepoznatih razloga, nametao klerikalna rimokatolička i islamska rešenja kao primarna u političkom životu države – navodi prof. Đurić.

– Treba imati na umu da se konkordatska kriza odigrava u vremenu kad uticaj savezničke Francuske opada, a raste moć fašističke Italije i nacističke Nemačke. U Jugoslaviji je značajan uticaj britanske podzemne diplomatije koja pokušava da sruši vladu Stojadinovića i otera kneza Pavla.

U julu 1937. godine pitanje konkordata dolazi na dnevni red jugoslovenske skupštine, a patrijarh Varnava pada u bolesničku postelju. Na dan početka skupštinske rasprave 19. jula žandarmerija prebija učesnike litije za ozdravljenje poglavara SPC.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/varnava_2.jpg

SABOR VODIO ISTRAGU

Vanredni Sabor SPC sastao se 8. jula 1937. i na osnovu mišljenja lekara dao zaključak: “Rezultati dosadašnjih ispitivanja uzroka bolesti svode se na fakat da je patrijarh uistinu otrovan, kako se u našoj javnosti stalno govori. Na koji način se desilo to trovanje, ne zna se tačno”.

Patrijarh Varnava umire oko ponoći 23. jula dok jugoslovenska skupština usvaja predlog o potpisivanju konkordata.

Izvor: BIG

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: