Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Smijenjen direktor Muzeja Holokausta

Laslo Harsani
Laslo Harsani

BUDIMPEŠTA, 20. MAJA /SRNA/ – Nova uprava Muzeja Holokausta u Budimpešti smijenila je direktora muzeja od Lasla Harsanija nakon njegovog sukoba sa mađarskom Vladom zbog fotografije na kojoj se vidi deportacija Jevreja.

Nova uprava nije navela motiv otpuštanja direktora muzeja od 2009. godine, čiji je ugovor trebalo da istekne 2012. godine.

Harsani se prije nekoliko mjeseci sukobio sa Vladom zbog fotografije koja čini dio stalne postavke muzeja, a koja prema mišljenju predstavnika vlasti povezuje Mađarsku sa njemačkim nacizmom, prenose beogradski mediji.

Stručnjaci i istoričari su potom optužili Vladu da pokušava da sakrije činjenice o nacističkoj prošlosti Mađarske.

Na jednoj od spornih fotografija vidi se regent Mađarske od 1924. do 1944. godine Mikloš Horti, u slovačkom gradu Košice, koji je tada bio na mađarskoj teritoriji. Na sljedećoj se vidi deportacija Jevreja iz tog grada.

“Holokaust do koga je došlo kasnije nema nikakve veze sa mađarskom okupacijom i to miješanje činjenica je uvredljivo za Mađarsku”, rekao je sekretar Ministarstva pravosuđa i javne uprave Andras Gal. Direktor uprave muzeja Đerđi Harasti je rekao da će stalnu postavku muzeja preurediti nova ekipa stručnjaka.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: