fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Služen parastos za poginule borce

Polaganje vijenaca na vojničkom spomen groblju Mali Zejtinlik na Sokocu

Polaganje vijenaca na vojničkom spomen groblju Mali Zejtinlik na Sokocu

U manastiru Svetog Velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca danas je služen parastos za 4.000 pripadnika Vojske Republike Srpske koji su poginuli za odbranu Sarajevsko-romanijske regije, a čija su imena upisana na unutrašnjim zidovima ovog hrama.

Parastos je, povodom 20 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu, služilo lokalno sveštenstvo.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je 16. jun 1995. godine dan kada su gotovo sve linije srpske vojske bile probijene, te učinjeni nadljudski napori, zahvaljujući kojim su vrlo brzo vraćeni svi položaji.

„To je bio samo jedan od krvavih dana na sarajevsko-romanijskom ratištu. Neprijatelj je tokom cijelog rata izvodio ofanzivna dejstva da bi i ono malo Srba što je ostalo bilo protjerano iz Sarajeva“, rekao je Savčić.

On je naveo da se Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske tokom gotovo cijelog rata nalazio u nezahvalnom operativnom rasporedu – protiv sebe je samo od snaga muslimanske vojske Prvog korpusa imao tri divizije, i to Dvanaestu u Sarajevu, Četrnaestu na Treskavici i Šesnaestu na Nišićima.

Prema Savčićevim riječima, Sarajevsko-romanijski korpus bio je izložen napadima Trećeg muslimanskog korpusa, dijelovima snaga Drugog muslimanskog korpusa i 81. divizije iz Goražda.

„Kada se sada pogleda, na koji način je odbranjena svaka stopa srpske zemlje, možemo biti ponosni na naše saborce i na ovaj korpus. Kao da je svaki borac i oficir ovog korpusa imao u vidu riječi našeg Svetog kneza Lazara – da nije važno kakva je sila ispred nas, već kakve svetinje branimo. Rukovođeni time, srpski borci su imali snage da se suprotstave daleko moćnijem neprijatelju i da odbrane vijekovna srpska ognjišta“, istakao je Savčić.

Nažalost, ukazao je Savčić, mnogi borci su nakon rata nastavili borbu za pravdu, istinu i dokazivanje sopstvene nevinosti.

„U toj borbi većinom su bili usamljeni. Ta borba se i dalje vodi jer je u prošloj godini uhapšeno 117 Srba prema nalozima Suda i Tužilaštva BiH. Vidite kakvo je reagovanje na hapšenje muslimanskog ratnog komandanta u Srebrenici Nasera Orića, gdje se poteže priča da je njemu jednom suđeno, ali ne za ova djela koja mu se sada pripisuju. Postoje čvrsti svjedoci da je zaklao na licu mjesta sudiju Slobodana Ilića“, rekao je Savčić.

Prema Savčićevim riječima, Pretresno vijeće Haškog tribunala odobrilo je da Oriću može biti suđeno za krivična djela za koja to nije učinjeno u Hagu.

Kada je riječ o problemima boračkih kategorija, Savčić je naveo da se oni, između ostalog, odnose na zapošljavanje djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

Savčić je pozvao na dosljedno poštivanje zakona o pravima boraca u Republici Srpskoj i izrazio nadu da će biti poboljšan položaj boračkih kategorija.

Prethodno je jutros na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu služen pomen i položeni vijenci ispred centralnog krsta u okviru obilježavanja 20 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije, za koju je poginulo 4.000 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OBILjEŽEN DAN ODBRANE SARAJEVSKO-ROMANIJSKE REGIJE

POMEN POGINULIMA SA PODRUČJA SARAJEVSKE REGIJE …

Obilježavanje dana odbrane Ilidže – Jadovno 1941.

Sarajevo – Romanija – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: