fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SLUŽEN PARASTOS U CRKVI U PRIŠTINI

Služenje parastosa u crkvi Svetog Nikole u Prištini

Služenje parastosa u crkvi Svetog Nikole u Prištini

U crkvi Sveti Nikola u Prištini danas su povodom 11 godina od martovskog pogroma sveštenici Raško-prizrenske eparhije služili parastos kome je prisustvovalo desetak Srba.

Prištinski paroh Darko Marinković upozorio je da Srbi nestaju u glavnom gradu pokrajine, za šta je potvrda i današnje malobrojno okupljanje.

„Uz pomoć Svevišnjeg i uz pomoć države i Crkve verujemo i nadamo se da će se proces odumiranja Srba na Kosmetu započet 1999. godine sa odlaskom srpske vojske i policije, a ubrzan martovskim pogromom, zaustaviti“, naglasio je paroh Marinković.

Parastosu je u ime Vlade Srbije priustvovao oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević.

On je novinarima rekao da je 17. mart 2004. godine crni dan za Srbiju, ali i crna fleka na duši svih, posebno međunarodnih predstavnika koji su bili nijemi posmatrači zločina koji su se događali tog i narednog dana na Kosovu i Metohiji.

Postavljajući pitanje kako je svijet mogao da ćuti, Pavićević je podsjetio da su tog dana Srbi ubijani i prebijani, njihove kuće su gorjele, kao i njihove svetinje, a groblja skrnavljena.

„Sve je to rađeno samo zato što su Srbi“, dodao je Pavićević, istakavši da Srbi me smiju zaboraviti martovski pogrom.

Martovski pogrom Srba obilježen je i u Gračanici

 Martovski pogrom Srba obilježen je i u Gračanici

Poslije parastosa u Prištini, u Gračanici je ispred Doma kulture u organizaciji Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca održan masovan protest sa koga je upućen apel srpskim, prištinskim i međunarodnim institucijama da ne zaborave one koji su naručili i one koji su počinili zločine nad Srbima.

Član Udruženja Milena Parlić istakla je da su bol i tuga za stradalim, posebno nestalim, iz dana u dan sve veći i jači.

„Tražimo i očekujemo da se sa formiranjem specijalnog suda za ratne zločine otvori istraga o nestanku naših najmilijih, o naručiocima i počiniocima kidnapovanja, ubistava, piromanima i zlotvorima koji su Srbe i njihove svetinje progonili i palili“, istakla je Parlićeva.

Ona je zahvalila Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju za pomoć i podršku. „Verujem da ćemo kad-tad saznati istinu, a u tome imamo punu podršku naše države“, dodala je Parlićeva.

Parastos u Prištini i okupljanje u Gračanici obezbjeđivali su pripadnici Kosovske policijske službe. Incidenata nije bilo.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

MASOVNI ZLOČINI UZ BLAGOSLOV MEĐUNARODNIH „MIROVNjAKA“

Ispovest: Likvidirali mi supruga i svekra, a sada hoće da unište moj život i život moje dece!

Poziv za obeležavanje godišnjice martovskog pogroma u Gračanici

POZIV DA BUDE SPRIJEČEN 17. MART

Kosovo – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: