Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Slovenski duh je jedinstven jezik

Emir Kusturica
Emir Kusturica

Proslavljeni srpski režiser i graditelj Emir Kusturica smatra da „slovenski duh sa svim svojim karakteristikama jeste jedinstven jezik, u kome smo svi skloni crnom humoru Gogolja, egzistencijalizmu Čehovljevog tipa, dramatizmu Dostojevskog i dokumentarnom doživljaju srpskog pisca Ive Andrića“.

„Čini mi se da Rusija doživljava novu situaciju. Ne znam da li je ikad u njenoj istoriji postojao toliki broj bogatih ljudi kao sad, ali je Rusija uvijek bila bogata. Ni Napoleon, ni Hitler nisu mogli da osvoje njena prirodna bogatstva i resurse“ – rekao je Kusturica za „Glas Rusije“.

On smatra da je Rusija na raskrsnici: „Imali ste Gorbačova koji je uspio da obezbijedi miran prelazak iz jednog stanja zemlje u drugo, zatim Jeljcina koji je uspio da održi ravnotežu i da ne dozvoli zemlji da padne u građanski rat, kao što se to dogodilo na Balkanu. I imate Vladimira Putina koji nastavlja djelo ovih političara, koristeći mogućnosti razvoja bez ikakvih revolucija“.

„Tržišna ekonomija počinje da preovladava nad ljudskom djelatnošću, postaje njeno mjerilo i ne vjerujem da će nam to omogućiti da idemo u dobrom pravcu. Kad čovječanstvo bude moglo da izađe iz sistema u kome svjetske ekonomije zadaju puls cijelom životu na planeti, svijet će postati bolji“ – ocjenjuje Kusturica.

Danas, bez obzira na tehnologije koje se toliko visoko cijene – fotokamere, „ajfone“, „fajfone“ i „sajfone“, kako god da se zovu, život nije baš najbolji – navodi Kusturica i upozorava da je u toku ekonomski rat, što je vrlo opasno“.

On današnje doba naziva vremenom „haj-tek-paganstva“. „Ne možemo reći da je čovjek `haj-tek-revolucije` bolji od renesansnog čovjeka. Samo izvlačimo zaključak da je čovjek izgubio svoju centralnu duhovnu tačku. On samo troši, kultivirajući u sebi `haj-tek-paganina` i naslađujući se tehnologijom. U ovome se sastoji duboka kriza ljudskog postojanja“ – smatra Kusturica.

Govoreći o pisanju knjige „Moj dragi Fjodor“, naglasio je da „veoma voli Dostojevskog, ne samo zato što su on i Dostojveski isti znak u horoskopu, već i zato što mu se sviđa kako je kao pisac svoja duboka osjećanja prema čovječanstvu pretočio u književnost“.

„Nadam se da ću jednog dana snimiti film posvećen njegovom životu i stvaralaštvu. Na sve načine podržavam rusku kulturu i stalno se borim za svoju kulturu“ – rekao je Kusturica i istakao da u ovakvoj razdvojenosti napora nema protivrječnosti: „Moj narod ima iste korijene“.

„Obujte nešto udobno“ – jedna je preporuka u pogledu dres-koda za one koji su se spremali za koncerte popularne srpske folk-rok grupe „The no smoking orchestra“ („Zabranjeno pušenje“) u Moskvi i Sank Peterburgu.

„Balkanski Felini“, kako neki nazivaju Kusturicu, u Rusiju dolazi skoro kao u svoju kuću. Obožavaju i njega i njegov „raspojasani“ orkestar – navodi „Glas Rusije“.

„Koncepcija našeg orkestra je – cirkus, a ne prosto muzika“ – ovo objašnjenje Emir Kusturica dao je prije peterburškog koncerta za vrijeme video-mosta sa Moskvom.

Međutim, od prvih trenutaka razgovora sa njim bilo je jasno da je dvostruki dobitnik „Zlatne palme“ na Kanskom festivalu sklon da govori o svemu, osim o sopstvenom stvaralaštvu. Prije svega, o svojoj odanosti ruskoj kulturi.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: