fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Slobodno se izjasniti na popisu

Ministar za dijasporu i vjere Srbije Srđan Srećković
Ministar za dijasporu i vjere Srbije
Srđan Srećković

BEOGRAD, 5. APRILA – Ministar za dijasporu i vjere Srbije Srđan Srećković izjavio je da je važno da se Srbi u zemljama regiona odazovu popisu i slobodno izjasne, jer je to jedan od načina da njeguju i baštine nacionalni identitet.

Srećković je rekao da je popis u interesu pripadnika srpskog naroda, a ni na koji način ne ugrožava bilo koga.

„Srbija poštuje suverenitet svih zemalja u regionu. Ali, kao matica nacionalnog korpusa, upućujemo poziv našim sunarodnicima da ostvare svoja prava“, rekao je Srećković za „Večernje novosti“.

On je istakao da Srbija ima i želju i obavezu da podrži pripadnike srpskog naroda u regionu da ostvare sva međunarodnom standardima zagarantovana prava, i to prema istom principu po kom sve nacionalne zajednice ostvaruju svoja prava u Srbiji.

Srbija je, podsjetio je Srećković, u tom pogledu, dobila najbolje ocjene od relevantnih međunarodnih institucija, a poštivanje prava nacionalnih zajednica je uslov na kom EU uvijek insistira, i nikad neće odustati.

“Uz zaštitu naših sunarodnika, Srbiji je cilj i da se pozicionira kao regionalni centar koji podstiče integraciju čitavog regiona“, rekao je Srećković, naglašavaujući da “poslije godina nacionalnih poraza“ Srbija mora da definiše sopstvene interese.

Srpsko nacionalno vijeće u Hrvatskoj saopštilo je prije dva dana da su građani pravoslavne vjeroispovijesti u opštini Poljice u Zadarskoj županiji, iako su se na popisu izjasnili da su pravoslavci, u spisak stanovništva Hrvatske upisivani kao grkokatolici.

Najveći propust dogodio se u selu Smilčić kod Benkovca, gdje je popisivač sugerisao ispitanicima da se u vjerskom pogledu ne mogu izjasniti kao pravoslavni, nego kao grkokatolici.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: