Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Slobodno se izjasniti na popisu

Datum objave: utorak, 5 aprila, 2011
Veličina slova: A- A+
Ministar za dijasporu i vjere Srbije Srđan Srećković
Ministar za dijasporu i vjere Srbije
Srđan Srećković

BEOGRAD, 5. APRILA – Ministar za dijasporu i vjere Srbije Srđan Srećković izjavio je da je važno da se Srbi u zemljama regiona odazovu popisu i slobodno izjasne, jer je to jedan od načina da njeguju i baštine nacionalni identitet.

Srećković je rekao da je popis u interesu pripadnika srpskog naroda, a ni na koji način ne ugrožava bilo koga.

“Srbija poštuje suverenitet svih zemalja u regionu. Ali, kao matica nacionalnog korpusa, upućujemo poziv našim sunarodnicima da ostvare svoja prava”, rekao je Srećković za “Večernje novosti”.

On je istakao da Srbija ima i želju i obavezu da podrži pripadnike srpskog naroda u regionu da ostvare sva međunarodnom standardima zagarantovana prava, i to prema istom principu po kom sve nacionalne zajednice ostvaruju svoja prava u Srbiji.

Srbija je, podsjetio je Srećković, u tom pogledu, dobila najbolje ocjene od relevantnih međunarodnih institucija, a poštivanje prava nacionalnih zajednica je uslov na kom EU uvijek insistira, i nikad neće odustati.

”Uz zaštitu naših sunarodnika, Srbiji je cilj i da se pozicionira kao regionalni centar koji podstiče integraciju čitavog regiona”, rekao je Srećković, naglašavaujući da ”poslije godina nacionalnih poraza” Srbija mora da definiše sopstvene interese.

Srpsko nacionalno vijeće u Hrvatskoj saopštilo je prije dva dana da su građani pravoslavne vjeroispovijesti u opštini Poljice u Zadarskoj županiji, iako su se na popisu izjasnili da su pravoslavci, u spisak stanovništva Hrvatske upisivani kao grkokatolici.

Najveći propust dogodio se u selu Smilčić kod Benkovca, gdje je popisivač sugerisao ispitanicima da se u vjerskom pogledu ne mogu izjasniti kao pravoslavni, nego kao grkokatolici.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top